Goji bobice – najmoćnija biljka na svijetu

Piše: Redakcija

U posljednjih nekoliko godina goji bobice su sve zastupljenije na našem tržištu, ali mnogi od nas ne znaju njihove zdravstvena i nutritivna svojstva. Goji bobice su izvor svih esencijalnih aminokiselina te su iznenađujuće dobar izvor proteina za tako mali plod. Osim navedenih sastojaka, goji bobice su bogate antioksidansima, naročito karotenoidima, među kojima se izdvajaju beta – karoten i zeaksantin. Zeaksantin ima važnu ulogu u zaštiti retine oka i smanjenju rizika od razvoja makularne degeneracije povezane sa starošću, glavnog uzročnika gubitka vida i sljepoće kod osoba starijih od 65 godina. Istraživanje iz 2018. godine, objavljeno u znanstvenom časopisu Molecular Medicine Reports, dokazuje da je suplementacija goji bobicama u prehrani laboratorijskih štakora pomogla kod sindroma suhog oka, povećavajući volumen suza i obnavljajući oštećene stanice oka.

U tradicionalnoj kineskoj medicini imaju dugu tradiciju korištenja u:

zaštiti jetre,

poboljšanju cirkulacije i vida,

jačanju imuniteta,

povećanju plodnosti.

Nutricionistica Natalie Butler, za medicinski portal Medical News Today, navodi znanstveno potvrđene zdravstvene prednosti goji bobica:

zaštita vida i očiju,

jačanje imuniteta,

zaštita od raka,

zaštita od oštećenja jetre,

stabilizacija koncentracije glukoze u krvi,

zaštita od oštećenja kože od UV zračenja.

 

Iako konzumacija goji bobica neće direktno doprinijeti učinkovitijem mršavljenju, goji bobice sadrže veću količinu dijetalnih vlakana koja potiču rad mišića crijeva i poboljšavaju probavu. Također su dobar izbor za lagani međuobrok. Tradicionalno se goji bobice koriste u svrhu poboljšanja plodnosti već hiljadama godina, a postoje neka istraživanja koja dokazuju njihovu ulogu u rastu koncentracije testosterona i mobilnosti spermija kod muških štakora. Međutim, ne može se sa sigurnošću reći da je to točno kod ljudi jer nije provedeno dovoljno takvih istraživanja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti