Snaga Papa brisa je da prepozna promjene koje prethode karcinomu grlića materice

Piše: Lejla Bejdic

Prof.dr. Mahira Jahić, specijalist ginekologije i akušerstvaSnaga Papa brisa je da prepozna već prve promjene koje prethode karcinomu grlića matericePapa test je dio ginekološkog pregleda. Riječ je o bezbolnoj metodi uzimanja ćelija s površine grlića materice i mikroskopskom pregledu ćelija u cilju otkrivanja karcinoma grlića materice, promjena koje prethode karcinomu (CIN – cervikalna intraepitelna lezija), HPV infekcije i drugih infekcija. Redovni pregledi kod ginekologa veoma su bitni, kao i razvijena svijest žene da je ona sama najviše odgovorna za svoje zdravlje. Ovu vrlo važnu oblast ženskog zdravlja temeljno objašnjava stručnjakinja ginekologije, prof. dr. Mahira Jahić.

Koliko su žene, djevojke uopće informirane o važnosti papa testa?

– Mnogo žena je upoznato sa značenjem Papa testa, međutim postoji prepreka koja ih sprečava da ga urade. Obično tvrde da je to nedostatak vremena, strah od rezultata ili jednostavno zanemarivanje jedne takve pretrage, što bi značilo da ovu pretragu i dalje treba čvrsto promovirati u cilju očuvanja zdravlja.

Kad preporučujete da se uradi prvi Papa test?

– Prvi Papa test bi trebalo uraditi jednu godinu nakon započete seksualne aktivnosti djevojke.

Koliko često se treba provoditi?

– Papa test treba da uradi svaka seksualno aktivna žena jednom godišnje, a radi se od 20. do 65. godine starosti.

Kako se sprovodi ovaj test?

– Uzimanje Papa testa je vrlo jednostavno, brzo i bezbolno, a idealno vrijeme je od desetog do šesnaestog dana menstrualnog ciklusa, jer je tada uzorak najbolji za citološku analizu. Preporučuje se da prije uzimanja Papa testa žena nema odnos barem tri dana i ne koristi vaginalne tablete ili kreme sedam dana prije. Bris se uzima drvenom špatulom i četkicom sa površine grlića i iz cervikalnog kanala. Kada se uzme bris nanese se na predmetno stakalce koje se stavlja u 96 posto alkohola koji služi kao sredstvo za fiksiranje, potom se boji po metodi Papanikolau i nakon toga citolog gleda preparat pod mikroskopom i postavlja dijagnozu.

Koja je glavna korist ovog nalaza? Šta se njime sve detektira?

– Abnormalan Papa test može ukazati na rane promjene koje mogu prethoditi karcinomu grlića materice, na HPV infekciju i na sam karcinom grlića. Danas se abnormalne promjene dijele na one niskog stepena LSIL (Low grade squamous lesion ili ASCUS I CIN I) i lezije visokog stepena HSIL (High grade squamous lesions ili CIN II i CIN III). Način liječenja promjene zavisi od stepena lezije.

Koji su potencijalni simptomi koji ukazuju da bi svaka žena trebala uraditi Papa test?

– Simptomi koji bi trebali natjerati ženu da obavezno uradi Papa test su bolovi pri dnu stomaka, pojačana vaginalna sekrecija, neregularna krvarenja, te krvarenja prilikom spolnog odnosa. Naravno, kao što sma već navela, svaka žena starosne dobi od 20 dao 65 godina treba uraditi Papa test iako nema nikakve simptome.

Ukoliko se na Papa testu utvrde abnormalnosti, koji je dalji korak na koji se žena treba uputiti?

– Potrebno je liječenje zavisno od stepena promjene. Nekada su dovoljni medikamenti da se nalaz Papa testa poboljša, a nekada je potrebno uraditi i intervenciju ali i operaciju ovisno od nalaza. Ukoliko je u pitanju blaži stepen promjene na grliću materice kao što je ASCUS ili LSIL onda se savjetuje ponavljanje Papa testa nakon terapije, a i ako je izražena upala koju je potrebno liječiti. U pravilu se kod svih abnormalnih Papa nalaza rade dodatne pretrage kao što su brisevi grlića na bakteriološki pregled, HPV tipizacija i kolposkopija kao dodatna dijagnostička pretraga u cilju lociranja promjene na samom grliću. Kod promjena na grliću težeg stepena (ASC-H, HSIL) radi se biopsija grlića (uzimanje isječka grlića sa spornog mjesta) i patohistološka verifikacija nalaza. Zavisno od tog nalaza planira se dalje liječenje.

Šta označava CIN?

– CIN je cervikalna intraepitelna lezija ili promjena na grliću koja govori o tome koliko je promjena zahvatila grlić i na kakav način bi se trebala liječiti. Razlikuje se CIN 1, CIN 2 i CIN 3, kao i karcinom in situ. CIN I je najblaži stepen promjene na grliću, dok ostali značajno zahvataju grlić i promjene su ozbiljnije.

Da li žene koje su liječile i izliječile neke od materičnih oboljenja trebaju češće raditi Papa test?

– Sve žene trebaju raditi Papa test, a žene operirane od karcinoma grlića materice trebale bi češće praviti kontrolne Papa preglede.

Da li je potrebno raditi Papa test ako nemate maternicu?

– Da, potrebno je raditi Papa test i ako žena nema matericu, pogotovo ako je žena operirana od karcinoma grlića materice, jer postoji opasnost od recidiva, tj. da se bolest vrati. Žene koje nisu imale takve operacije, a nemaju matericu Papa test mogu raditi jednom u tri godine.

Na koji način djevojke, žene, mogu prevenirati određene upalne procese, koje Papa test nerijetko zna pokazati?

– Infekcije vagine su veoma česte kod seksualno aktivnih žena, ove promjene nekada nisu praćene simptomima i čak 80 posto žena tvrdi da nema nikakvih problema. Upravo takva vrsta upale koja ne daje simptome pravi probleme i dovodi do promjena na grliću materice. Redovni ginekološki pregledi su savjet svim ženama. Naravno veoma je važna intimna higijena, nepromiskuitetno ponašanje i primjena zaštite tokom seksualnog odnosa. Godišnja Papa kontrola smanjuje rizik umiranja od karcinoma grlića materice za 90 posto. Tačnost Papa testa je oko 75 do 80 posto,  a u kombinaciji sa drugim metodama (kolposkopija i histologija) tačnost raste do 95 posto.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti