Znate li koje su posljedice nedostatka magnezija u tijelu

Piše: Redakcija

Manjak magnezija i ostalih elektrolita u organizmu povezuje se s razdražljivošću i slabijom koncentracijom. Magnezij ima ulogu u održavanju električnog potencijala u živčanom tkivu i staničnim membranama. Zajedno s ostalim elektrolitima sudjeluje u upravljanju električnim impulsima, signalima koji putuju živcima, a povezuju mozak i mišiće te tako doprinose pravilnom radu nervnog sistema. Vježbačima magnezij još pomaže jer je važan za normalu sintezu proteina. Ako patiš od srednjeg nedostatka magnezija preporuča se piti 3 grama magnezija u obliku dodataka prehrani svakih 6 sati.

Onima koji se aktivno bave sportom i intenzivnije koriste mišiće i kosti, osim magnezija, u organizmu je važan i kalcij. Ova dva minerala zajedno funkcioniraju pa tako nutricionistica navodi kako magnezij pomaže u apsorpciji kalcija u organizmu, ali i obrnuto, kalcij pomaže u apsorpciji magnezija. Idealan omjer kalcija i magnezija u organizmu je dva prema jedan, što znači da u organizmu na 600 mg kalcija treba biti 300 mg magnezija kako bi apsorpcija i kalcija i magnezija bila odgovarajuća.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti