Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu je heljda

Piše: Redakcija

Sve više ljudi pokušava izbjeći žitarice pa u prehranu uvode voće i namirnice poput batata, ali i “lažnih žitarica”. Iako ne pripada skupini žitarica, heljda podsjeća na njih i koristi se na sličan način, ali posljednjih godina postaje sve popularnija. Heljdino brašno koristi se za izradu hljeba i peciva, a sve je popularnija među osobama koje su osjetljive na gluten.

Heljda je bez glutena i sigurna za one koji imaju celijakiju i osjetljivi su na gluten. Studije pokazuju da čak i u visokoj koncentraciji heljdino brašno i njegovi pročišćeni proteini nemaju imunološke reakcije za bolesnike sa celijakijom, piše Huffpost.

Bogata je mnogim mineralima u tragovima, uključujući mangan, magnezij i bakar. Dobar je izvor vitamina iz skupine B: vitamin B6 ili pantotenska kiselina, niacin (vitamin B3), folata, tiamina (vitamin B1) i holina. Sadrži vlakna koja snižavaju šećer u krvi nakon obroka, a pomažu kod mršanja, smanjuju želju za hranom i pomaže kod dijabetesa. 

Heljda sadrži flavonoide koji su važni za zdravlje srca i krvotoka. Uz izrazite prehrambene blagodati, heljda je tradicionalno cijenjena kao hrana za izgradnju krvi. Moderna nauka pripisuje ovu drevnu reputaciju visokim udjelima antioksidativnih polifenola u heljdi, posebno rutinu (bioflavonoidu) koji podupire krvovenski sistem i pomaže u spriječavanju ponavljajućih krvarenja uzrokovanih oslabljenim krvnim žilama, kao kod hemoroida i proširenih vena. Konačno, rutin djeluje kao ACE inhibitor i doprinosi sposobnosti heljde kod smanjenja visokog krvnog pritiska.

Pročitajte još