Znakovi koji govore da vam nedostaju određeni vitamini

Piše: Redakcija

Postoji niz različitih simptoma koji ukazuju na to da postoji manjak određenih vitamina ili minerala u organizmu i najčešće je dovoljno staviti naglasak na namirnice koje sadrže ono što vam nedostaje. Problem nedostatka vitamina posebno je važan u toku zime kada s padom imuniteta lako postajemo meta za razne viruse i bolesti. Provjerite imate li i vi neke od simptoma koji upozoravaju na nedostatak vitamina.

Blijeda koža: Malo ljudi se može pohvaliti dobrim tenom tokom zime. No, ako je vaša koža postala blijeda to je znak da vam nedostaje vitamin B12. Bez njega, osjećamo nervozu, umor, i nezadovoljstvo općenito sobom. Za vraćanje odgovarajućeg nivoa tog vitamina, trebate jesti više mesa i morskih plodova.

Suha kosa: Suha, krhka kosa prekrivena velikom količinom prhuti može biti znak da vam nedostaje biotin, poznat kao vitamin B7. To je često posljedica korištenja antibiotika. Kako bi se povećao nivo B7 vitamina, morate jesti meso, ribu, povrće, voće, gljive i mahunarke.

Natečene oči:  Ako ste primijetili podbuhlost oko očiju, te u svojim udovima, tijelu možda nedostaje joda. Najčešći izvor tog je jodirana sol. Jod se može naći i u plodovima mora, mliječnim proizvodima, pa čak i hljebu.

Blijede usne: Mogu biti znak da osobi nedostaje željeza. Niski arterijski pritisak i redovne prehlade, mogu biti znakovi nedostatka željeza. Za oporavak i zdravlje trebate jesti više crvenog mesa i izbjegavati hranu s visokim sadržajem kalcija na neko vrijeme.

Krvarenje zubnog mesa: Može ukazivati na nedostatak vitamina C. Njegova smanjena količina u organizmu dovodi do slabog imuniteta, bola u mišićima, i problemima sa zubima. Vitamin C se nalazi u agrumima i crvenoj paprici. Važno je imati na umu da su to sve neizravni simptomi manjkanja vitamina.

Pročitajte još