Henri Chenot, najpoznatiji nutricionist na svijetu: Jedite sve, ali polako

Piše: Redakcija

Francuski ljekar Henri Chenot 1975. godine u Cannesu je otvorio prvi Spa hotel „Espace Henri Chenot“. Zdanje ima šest spratova i uređeno je u stilu palače, smještene u velikom privatnom parku, 500 metara od željezničke stanice. Vlastitu „Chenotovu metodu“ razvio je još prije 45 godina, prakticiraju je klijenti od porodice Missoni, svojevremeno Luciano Pavarotti do katarskog emira. Temelji se na kombiniranju zdrave prehrane, dobrog sna i prirodnih lijekova, kao i dodataka prehrani na biljnoj bazi. Henri je jedan od prvih evropskih praktičara, koji je još 1970-ih počeo promovirati dobrobiti wellnessa, koristeći tretmane talasoterapije i kinesku medicinu. Glavni cilj predloženih programa je vraćanje vitalnosti kroz harmoniju duha i tijela. Čišćenje tijela, gubitak težine i individualno odabrana kozmetička njega usporavaju starenje tijela.

 

– Nijedna zemlja nije posebno utjecala na moj život, već jedan čovjek, Pierre Teilhard de Chardin. Bio je isusovac koji je otišao u Kinu, otkrio taoizam i o tome napisao knjigu, koja se, nažalost, Vatikanu nije svidjela, pa su ga cenzurirali. Njegovi su me radovi činili gladnim za kinesku filozofiju i medicinu i potaknuli da život provedem učeći o njima – kaže Henri, danas napoznatiji nutricionist na svijetu. Budući da mnogi traže način kako da uvedu red i balans u način ishrane, prenosimo neke od njegovih najvažnijih savjeta.

 

JESTI POLAKO  Ono što nas stare kulture i plemena uče o hrani jeste da ne žurimo. Možete jesti sve što god želite, samo je važno da to pravilno žvačete. Mozak mora imati vremena da shvati šta žvačete i koje enzime treba pripremiti u vašem želucu. Ako žurite, ne može.

 

KINESKA FILOZOFIJA Kineski ljekari ne dobijaju plaću da se razbolite, već ako vas spriječe da se razbolite. Kod njih se sve svodi na preventivnu medicinu: čitati znakove svog tijela – puls, jezik, oči – i održavati ga u optimalnom zdravstvenom stanju. Oni razmišljaju na mnogo razumniji način.

 

VOLIM MASAŽE Najbolje masaže na svijetu su tajlandske. Uvijek se nakon nje osjećam dobro, pomaže mi u cirkulaciji i oslobađa sve energetske blokade.

 

MJESTO I ENERGIJA Vjerujem da određena mjesta imaju veće iscjeliteljsku energiju od drugih. U Meranu (italijanski grad u podnožju Alpi), možete osjetiti energiju iz rijeke koja teče kroz njega, u palmama i sekvojima koje cvjetaju u toploj mikroklimi, te planinskim dolomitima. Ljeti ljudi vole plažu, ali toliko je životne energije u planinama, čak i ako je u njima manje kisika nego pored okeana.

 

MOĆ BILJAKA Vjerujem u iscjeljiteljsku moć biljaka. Fitoterapija, koju sam razvio, koristi biljke iz cijelog svijeta. Najviše koristim kadulju i timijan, koje su, ukoliko se koriste zajedno, izuzetno snažni. Svoje dobijamo iz Grassea (grada na francuskoj rivijeri, na sjeveru kanskih brda), jer mi je vrlo važno da uzgojimo najbolje.

 

NAJBOLJI VITAMINI Kad god putujem, uzimam suplemente za jačanje imunološkog sistema. Magnezij pomaže smanjenje stresa i potiče opuštanje. Vitamin C jača imunološki sistem. Omega 3 je fantastična za mozak, a vitamin A izvrstan antioksidans. I, naravno, melatonin jer pomaže spavati.

 

IZBACITI TOKSINE Blato je važno za smanjenje toksina, kao i topla mineralna vrela. Oboje pomažu unos minerala u krv i izbacivanje toksina. Svojevremeno su me zvali iz Izraela da im pomognem osmisliti prodaju Mrtvog mora, zato što su svjesni koliko im je ta imovina bogata, i koliko su sastojci Mrtvog mora dobri za zdravlje.Tokom vremena u tijelu se nakupljaju štetne tvari zajedno s hranom i pićem, tzv. šljake. Metabolizam postaje poremećen, a šljaka se nakuplja u tijelu, tkivima i zglobovima.

KOLIKO JE DOVOLJNO VJEŽBATI Vježba treba učiniti da se osjećate dobro, a ne da vas iscrpljuje. Tako da je 30 minuta vožnje bicikla sasvim dovoljno za organizam. Ne volim švedsku ideju saune, nakon koje se odmah odlazi u hladan bazen. Moj sin to radi, uranja u ledenu vodu. Ludost.

DETOX PRAVILA Obratite pažnju na spavanje, odmor je tijelu neophodan. Nemojte koristiti laksative za čišćenje, ali popijte čašu tople vode. Za normalnu aktivnost crijeva možete koristiti detox sokove. Uzmite 30 grama svježeg lana, mekinja, crn melas i zob. Promiješajte, dodajte čašu vode, grožđice i smokve. Možete dodati med i piti u toplom ili hladnom obliku. Vaša prehrana treba sadržavati riblje ulje, antioksidanse, kalcij, magnezij, vitamin C i probiotike, koji će obnoviti crijevnu mikrofloru, žitarice i povrće bogato vlaknima, lukom i bijelim lukom. Na prazan želudac ujutro i navečer popijte čašu vode s limunom. Zimi možete dodati med. Često hodajte na otvorenom, čitajte i slušajte muziku. Pokušajte pronaći sklad sa svijetom koji vas okružuje.

Uživajte u spa tretmanima. Prije početka wellness programa napravite smjesu na bazi susamovog ulja i pilinga morske soli. Utrljajte smjesu u tijelo i isperite sapunom i maslinovim uljem.

Svakog dana, obratite pažnju na tjelesnu aktivnost: ne prakticirajte iscrpljujuće treninge tri puta sedmično, već lagani trening od pola sata. Trenirajte svoj mozak – čitajte knjige i razvijajte se. Koristite trodnevnu detox dijetu jednom mjesečno. Doprinosi snazi ​​i energiji, nadahnuću i želji za ispravnim jelom.

Nemojte pretjerivati: tokom čišćenja tijela glavno načelo je umjerenost.

 

SATNICA ZA OBROKE 6:00-6:30 – prvi doručak: voćni i biljni čaj;10:00 – drugi doručak: voće, jaka kafa (u ograničenim količinama), 13:00-13:30 – ručak: salata od povrća i jela od ugljikohidrata (npr. riža);

17:00 -frukty;19: 00-19: 30 – večera: supa od povrća, salata s proteinskom hranom (riba, piletina ili teletina).Proteinska hrana može se jesti za ručak, a ugljikohidrati za večeru.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti