Sve prednosti brokule

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

Brokula je zeleno lisnato povrće, koje spada u skupinu jestivnih biljaka koje se nazivaju krstašicama, a na tržištu je dostupna u tri različite sorte – kalabrijska brokula, proklijala brokula i ljubičasta cvjetača. Može se jesti sirova ili kuhana u kombinaciji s drugim namirnicama. Kako god, brokula je zdrava i sadrži mnogo hranjivih sastojaka. 

Donosimo vam neke od razloga zašto biste je trebali jesti: 

Za zdravlje kostiju

Sadrži visoke udjele kalcija i vitamina K, važnih za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze. 

Za zdraviju kožu

Brokula je bogata antioksidansima i hranjivim sastojcima poput vitamina C i minerala poput bakra i cinka, pa pomaže i održavanju zdrave kože.

bowl of salad

Foto: Unsplash

Za bolji vid

Zahvaljujući beta-karotenu, vitaminima A, C, E, fosforu i kompleksu vitamina B, brokula pridonosi zdravlju očiju i štiti ih. 

Pomaže u prevenciji raka

Brokula sadrži svojstva koja iscrpljuju estrogene, koji obično uzrokuju rak u tijelu. Istraživanja su pokazala da konzumacija brokule može pomoći u sprječavanju raka dojke i maternice.

Pročitajte još