Šta svaka žena nakon 20. godine treba znati o hormonima

Piše: Redakcija

 

Hormoni su kao muzika, koja ponekad svira u lijepoj, a ponekad u neusklađenoj simfoniji – objašnjava njujorške ginekologinja i liječnica osteopatske medicine Eden Fromberg. Ona upoređuje različite žlijezde u endokrinom sistemu koje proizvode različite hormone s brojnim muzičarima koji stvaraju jedinstvene zvukove u orkestru, svaki slušajući onog drugog, kako bi mogao pratiti ritam i svirati skladno.

– Kad su hormoni previše glasni ili previše tihi, prebrzi ili prespori i ne uklapaju se među ostale, zvuk može poremetiti sistem. Ženski ciklus i hormoni utječu na naše raspoloženje, zdravlje i ponašanje, jer je tijelo ekosistem koji informacije dobija od hormona – kaže Fromberg.

Jedan od načina korištenja vlastite biološke inteligencije, pojašnjava ona, jeste promatranje ciklusa i ritmova našeg tijela. A većina žena primjećuje određene hormonske promjene u svom tijelu.

– Mi možemo ojačati tu svijest. U savremenom svijetu hormonska ravnoteža ovisi od okolišnih faktora; ekstremnog stresa, štetnih hemikalija i nezdrave prehrane. Nužno je razviti razumijevanje za to, čak i u kontekstu plodnosti, naročito u dvadesetim godinama kada stvarate uslove za opće dobro svog cjelokupnog zdravlja.

S njom je saglasna i Jaclyn Tolentino, doktorica opće prakse specijalizirana za optimizaciju hormona u Parsley Health centru.

– Čak i ako ne razmišljate o trudnoći, vaše će tijelo u dvadesetima pokušati funkcionirati kao da je sposobno stvoriti zdravo potomstvo – kaže Tolentino.

Kako bismo bolje razumjeli cikluse kroz koje proazi naše tijelo, kao i žensko zdravlje općenito, važno je upoznati i razumjeti funkciju najvažnijih hormona.

Estrogen: primarni ženski spolni hormon kojeg proizvode uglavnom jajnici, ne samo da igra presudnu ulogu u menstrualnom ciklusu, već također podržava sve, od gustoće kostiju do regulacije raspoloženja.

Progesteron: Proizveden također iz jajnika, igra važnu ulogu u ranoj trudnoći.

Testosteron: Tijelu je potreban jer razvija mišićnu masu, sagorijeva masnoće i povećava libido. Proizvodi se u testisima muškaraca, a kod žena u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama. Što više testosterona muškarac ima, to je snažniji, mišićaviji, samouvjereniji, borbeniji i spolno moćniji. Iako ga mnogi doživljavaju isključivo kao muški hormon koji u životu muškarca ima vrlo važnu ulogu, on ne pripada isključivo muškarcima – u malim se količinama proizvodi i u ženskom tijelu, iako s drugačijom namjenom. Iako ta uloga za sveopće zdravlje žene nije na nivou važnosti estrogena i progesterona, testosteron je hormon kojem, kad je u pravim količinama, možemo biti zahvalne na tome što se osjećamo pune snage, energije i poleta, ali i na ugodi spolnog života. On pomaže i u boljem pamćenju, uklonit će hronični umor, te podići raspoloženje.

Kortizol: hormon stresa u tijelu; normalan nivo pomažu u reguliranju šećera u krvi i imunološkom sistemu. No, štetno je ukoliko mu je nivo povišen. Visok nivo kortizola povezan je sa svim, od tjeskobe, panike i depresije do oštećenja pamćenja i ozbiljnog slabljenja imunološkog sistema.

Hormoni štitnjače: Proizvedi ih štitnjača, te drže tijelo u ravnoteži regulirajući funkcije disanja, otkucaja srca, metabolizma i tjelesne temperature.

DHEA: Najmanje poznati hormon, ali ne i manje važan. DHEA – poznat i kao dehidroepiandrosteron je prekursor hormona, što znači u velikoj mjeri učestvuje u sintezi drugih steroidnih hormona (estrogena, progesterona, testosterona i kortizola), pa ga zato i nazivaju “majkom hormona”. DHEA je naročito važan kada je tijelo u pubertetu. Djeluje i kao zaštita od stresa i pomaže u održavanju imunološkog sistema cijeli život.

Vrlo je važno da žena prati menstrualni ciklus i promjene raspoloženja. Porast i pad nivoa hormona tokom menstrualnog ciklusa pokreće niz reakcija; u prvih nekoliko dana menstrualnog ciklusa osjećamo se sretnijim i energičnijim, zahvaljujući postepenom povećanju estrogena i serotonina, tokom vrlo kratke ovulacijske faze, oslobađanje estrogena kod nekih žena može uzrokovati vidljivo povećanje libida. U posljednjim danima menstrualnog ciklusa dolazi do smanjenja estrogena i povećanja progesterona – što često prati povećana anksioznost, razdražljivost i stres.

– Promjene raspoloženja, anksioznost ili depresija, neredovni ili bolni periodi, glavobolje, nesanica, gastrointestinalni problemi i povećani rast dlaka na licu i prsima, mogu biti simptomi hormonalne neravnoteže – kaže Tolentino i dodaje:

– To je stvarno način na koji tijelo pokušava reći da hemijski faktori ne utječu dobro na organizam. Stres, hormonske kontracepcijske pilule, poremećaji koji utječu na endokrine žlijezde, nepravilna prehrana i okolišni faktori ftalati i BPA (BPA je industrijska hemikalija koja se od 1960-ih koristi za izradu određenih plastika i smola. Nalazi se u polikarbonatnoj plastici i epoksidnim smolama. Polikarbonatna plastika često se koristi u spremnicima u kojima se čuvaju hrana i pića, poput boca s vodom. Također se mogu koristiti u drugim proizvodima široke potrošnje).

Da bismo znali u kakvom stanju su hormoni, važno je da ih testiramo.

– Hormonskim testovima ćete utvrditi da li proizvodite prave hormone u pravo vrijeme. Osim toga, na taj način se mogu utvrditi i ukloniti  nedostaci. Provjerom hormonalne ravnoteže, testovima krvi, sline ili urina može se značajno utjecati na važne probleme kao što je plodnost. Što žena duže ima hormonalnu neravnotežu, teže je ispraviti nastalu štetu, pa je test važan za cjelokupnu dobrobit pacijenta – kaže Tolentino.

Ona naglašava kako je za najefikasnije i najprirodnije uravnoteženje hormona, smanjenje stresa najvažnije. Prema novim istraživanjima, povećan nivo kortizola povezan je s gubitkom pamćenja i slabljenjem funkcije mozga i prije nego što osoba napuni 50 godina. Najjednostavniji način spuštanja visokog nivoa kortizola je redovna tjelovježba, uspostava svakodnevne regenerativne prakse poput meditacije i smanjenje prekomjerne upotrebe pametnih telefona.

Kada je riječ o čuvanju i vraćanju hormonalne ravnoteže, često se zanemaruje utjecaj svakodnevne prehrane, unošenja dovoljno vode u organizam i dobar san. Tolentino hvali povrće kao što su brokule i karfiol te fermentiranu hranu poput kimchija (tradicionalno korejsko jelo pripremljeno od slanog i fermentiranog povrća sa začinima), da su odlični za hormone. Preporučuje i prehrambene dodatke kao što su vitamini skupine B i magnezij (važan hranjivi sastojak za zaštitu štitnjače).

 

Pročitajte još