Biljke koje su dobre za vaše zdravlje

Piše: Redakcija

Liječenje prirodnim lijekovima trenutno je trend u svetu, ali zasigurno nije nova stvar. Upotreba prirodnih biljaka u medicinske svrhe prisutna je još prijee pojave moderne medicine. Savremena nauka je kod nekih i potvrdila postojanje ljekovitog dejstva.

 

Ljuta paprika

Biljku Capsicum svi znaju kao ljutu papriku, i smatra se da ima medicinsko dejstvo. Aktivni sastojak je capsaicin, koji prouzrokuje ljutinu kada jedete papričicu, i vjeruje se da ublažava bolove kada se nanosi na bolno mesto.

Valerijana

Onima koji imaju probleme sa snom, preporučuje se biljka valerijana, koja pomaže da se utone u san i smanjuje frekvenciju buđenja tokom noći, iako nije poznato tačno i precizno kako ova biljka deluje. Neki smatraju da povećava nivo hemikalije pod nazivom GABA, a pomaže organizmu da zadrži smirenost.

Astragalus

Za ovu biljku se smatra da štiti organizam i tijelo od stresa i bolesti, a uoptrebljavala se i u staroj Kini. Također ima antiupalno dejstvo koje smiruje iziritirane oči i nos.

Peršun

Peršun sadrži apiol, supstancu za koju se smatra da umanjuje menstrualne bolove. Također ima funkciju blagog diuretika smanjuje nadutost u stomaku. Veruje se da ova biljka doprinosi i normalizovanju nivoa hormona.

Žalfija

Doktori ne prihvataju žalfiju kao lek za depresiju ili napetost, ali mnogi travari kažu da je riječ o biljci koja može privremeno da popravi raspoloženje. Takođe tradicionalno se koristi i kao antiseptik, pogotovu je korisna u riješavanju bolova u grlu.

Neven

Neven raste na gotovo svakoj vrsti zemljišta, važno je samo da ima dovoljno vlage. Neven je jako poznat po svom blagotvornom dejstvu na razne kožne bolesti, ali i za ujede, opekotine, rane, vene, itd. Ako se unosi kao čaj, neven je dobar za povišenu temperaturu i hronične infekcije, kao i za proširene vene. Kao obloga, neven je dobar za uklanjanje bradavica.

Čičak

Čičak također traži vlagu i može da raste i ako je sve vreme na suncu. Ova biljka je vrlo popularna u istočnjačkoj medicini. Koren se korsiti za čišćenje od toksina iz organizma, kao i za uklanjanje infekcija grla i kožnih problema, kao što su: opekotine, osipi, plikovi, ogrebotine, herpes, ekcemi, akne i ujedi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti