Migrena najčešće pogađa žene

Piše: Redakcija

Migrena je jedna od najčešćih glavobolja, koja ima periodnično javljanje. Karakteriše se iznenadno nastupajućom boli koja može biti praćena ili najavljena jednom vrstom siptoma koji se izaziva aurom, nakon čega uslijedi intenzivna bol, koja izaziva mučnine, povračanje, osjetljivost na svijetlo i zvuk.

Doktor Rifat Rijad Zaid, neuropsihijatar objašnjava da migrena može da traje do nekoliko sati, ali i nekoliko dana. 

– Migrene su vrlo često nasljedne i najčešće se javljaju kod osoba ženskog spola. Često se prenose sa majke na kćerku, sa kćerke na unuku… Najčešće se pojavljuju kod žena u reproduktivnoj dobi i vrlo očekivano je da migrene u svom intenzitetu ili učestalosti, oslabe u menopauzi. Naravno to ne znači da se ne javljaju kod muškaraca, naprotiv, i kod njih su česta pojava, ali su ipak žene te koje migrena najčešće pogađa – navodi doktor i dodaje:

– Prema nekim novim standardima, migrena koja je vrlo česta, odnosno učestala, koja se pojavljuje odjednom, do jednom, dva lili tri puta sedmično liječe se tako da uzimate lijekove svaki dan, kako bi spriječili nastup boli. Ako su migrene relativno rijetke, onda se one liječe simptomskim tabletama, odnosno medikametima i lijekovima koji se koriste samo onda kada imate napade glavobolje. Ti lijekovi su dostupni ili u obliku tableta, ili intranazalnog spreja, koji su posljednih godina znatno poboljšani, postali su efikasni i predstavljaju veliki doprinos u liječenju akutnih napada migrene.

Neuropsihijatar Zaid naglašava da se mora znati da su migrene još uvijek neizlječive bolesti.

– Nasreću one ne dovode do invaliditeta niti do smrti, ali značajno remete kvalitet života osoba koje imaju česte migrene.

Migrena se ne može izliječiti hirurškim zahvatima, ali postoje alternativni tretmani koji će ublažiti bol.

– No, jedini efikasan tretman trenutno su lijekovi koji spriječavaju sam napad, te lijekovi koji se piju svaki dan, kako do napada uopće ne bi došlo – govori doktor.

Poznato je da se ova jaka glavobolja može izazvati i određenom vrstom hrane, alkoholnog pića, duhanskim dimom, ali i zagađenim vazduhom.

– Česte su tokom menstrualnih tegoba koje se mogu izazvati hormolanim disbalansom. Zapravo, mnogo je faktora koji provociraju migrenu, ali oni nisu nikada do kraja razjašnjeni, osim što je poznato da jednom kada krene kaskada boli kod migrenskog napada, on se vrlo teško zaustavlja i to zavisi od rane primjene lijekova – zaključuje doktor.

Pročitajte još