Med, jaja, jogurt i zob pomlađuju, čiste i hrane kožu

Piše: Redakcija

Čak i najkvalitetnije skupe kreme i losioni provjerenih marki mogu imati sastojke koji su pregrubi prema vašoj koži. 
Mnogo nježniji i prema koži i prema novčaniku su kozmetički proizvodi iz kućne radinosti koji provjereno ne sadrže umjetne boje, mirise ni konzervanse. Sastojke koji su vam potrebni da biste ih “smućkali” sigurno već imate u kuhinji. Neke od namirnica koje gotovo svakodnevno upotrebljavate u obrocima iznimno su snažni antiageing sastojci. Udružite li nekoliko njih – napravili ste čudotvorni preparat koji je ujedno i iznimno nježan prema koži.

Naprimjer, da biste napravili masku koja djelotvorno “briše” s kože tragove stresa, sve što vam je potrebno su jogurt i med. Možete odabrati običan ili grčki jogurt – u pravilu, maska će biti djelotvornija što je jogurt masniji. Pomiješajte potom jogurt i med u omjeru 2:1. Nanesite masku na cijelo lice, udobno se smjestite i opustite te ostavite da djeluje deset minuta. Potom toplom vodom isperite masku nakon koje će koža biti blistava, glatka i elastična.

Med čisti kožu, a uz sodu postaje i piling

Ako imate vrlo osjetljivu kožu, možete je očistiti samo medom, no dodate li mu malo sode, dobit ćete preparat s nježnim piling-učinkom. Pomiješajte kašikicu meda sa kašikicom sode. Dodajte nekoliko kapi tople vode te mješavinu nježno, kružnim pokretima, umasirajte u lice. Ostavite minutu pa isperite lice toplom vodom.

Maska od manga dubinski hrani

U posudu stavite 1/4 šoljice zgnječenog manga ili agave, dodajte 1/4 šoljice smeđeg šećera, kašikicu kokosova mlijeka i pola kašikice maslinova ulja. Utrljajte na kožu i pustite tri minute te isperite.

I najsuša koža oživi uz kokos

Djevičansko kokosovo ulje poboljšava hidrataciju kože i smanjuje gubitak vlage kod izrazito suhe kože. Može zamijeniti skupe losione za tijelo te losion za čišćenje lica. Kružnim, masirajućim pokretima utrljajte ulje na lice i vrat pa obrišite talog vatom.

Malo zobi i nema više akni

Za prirodan tonik protiv akni pomiješajte dvije kašike mljevene zobi, dvije kašike smeđeg šećera, dvije kašike aloe vere i kašikicu limunova soka. Umasirajte na vlažnu kožu i isperite mlakom vodom.

Uživanje i piling istovremeno

Pomiješajte mlijeko i smeđi šećer u omjeru 2:1 te dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanilije. Dok se tuširate ili kupate, nježno malim, kružnim pokretima izmasirajte kožu od glave do pete te isperite i nastavite s kupanjem. Ako imate suhu kožu, dodajte žumanjak.

Jaja za kosu bez pucanja

Pomiješajte dva jaja i trećinu šoljicu maslinova ulja. Nanesite na kosu, masirajte nekoliko minuta te prekrijte kosu plastičnom kapom. Nakon što masne kiseline iz ulja i proteini iz jaja prodru u vlasi, kosa će biti jača i sjajnija. Nakon 15-20 min isperite kosu.

Za sjajnu kožu sameljite bundave

Narežite nekoliko komadića mesa bundave, bez sjemenki, te ih prokuhajte. Potom ih stavite u blender i napravite glatki pire. Pomiješajte dvije kašikice pirea od bundave s pola kašikice meda i pola kašikice mlijeka. Masku nanesite na očišćeno lice. Ostavite da odstoji 15-20 minuta te je, nakon što se osuši, isperite toplom vodom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti