Zašto ne možete smršati?

Piše: Redakcija

 

HORMONI

Utjecaj hormona na debljanje veći je nego što se čini. Na svakoj masnoj ćeliji postoje receptori podložni različitim hormonalnim utjecajima tokom života žene (menstrualni ciklus, trudnoća, menopauza), uspijek kojih masne ćelije otiču ili se smanjuju. Tri polna hormona estrogen, progesteron i testoteron trebaju biti u ravnoteži u našem organizmu kako kod žena tako i muškaraca. Svaki od njih ima specifičnu ulogu u tijelu. Nakon 35.-te godine života smanjuje se lučenje progesterona kod žena i dolazi do viška estrogena u tijelu. Upravo se taj višak estrogena smatra uzročnikom nakupljanja masti oko struka koji se prepoznaje kao „šlaufasti“ stomak.

DOB

Kako starimo sve nam je teže izgubiti nakupljene kilograme. Metabolizam se najčešće usporava ulaskom u 40-e godine, a odrasli u prosjeku svake godine nakupe dodatnih kilogram i po. Također, manji nivo estrogena kod starijih žena do koje dolazi u perimenopauzi i menopauzi može uzrokovati poremećaj inzulina u tijelu, zbog čega ono otežano regulira šećer u krvi. Kako ne vežbate redovno gubi se mišićna masa, a kalorije se ne sagorijevaju ravnomjerno. Metabolizam usporavaju i smanjeni nivoi hormona rasta, testosterona i estrogena, što sve dovodi do debljanja.

NEDOSTATAK SNA

Prema posljednjim istraživanjima, uskraćivanje sna ima direktnu vezu s nakupljanjem masti. Da bismo to dalje razumjeli, razmislimo o radniku na bilo kojem gradilištu i o bogatom biznismenu. Radnik koji cijeli dan radi, zarađuje dovoljno novca za osnovni život, jede i čvrsto spava, ne brinući mnogo o sutra. S druge strane, bogati se biznismen brine o svom novcu, poslovanju, planovima za širenje i mnogim drugim stvarima, stoga spava, ali ne mirnim putem. Poenta je ako redovitno ne spavate dovoljno da biste hormone koji kontroliraju glad držali pod kontrolom, veće su šanse da ćete se udebljati. Nedostatak sna predstavlja okidač usljed kojeg nivoi hormona kortizola i grelina prekomjerno rastu, povećavaju osjećaj gladi i smanjuju nivo leptina, hormona koji mozdu šalje signale da smo siti.

VJEŽBANJE

Bez obzira na utjecaj na mršanje, tjelovježba je izuzetno dobra za naše tijelo i um. Ključ uspješnog mršanja je negativni balans energije, odnosno konzumiranje manje kalorija nego što ih potrošimo. Kako biste “skinuli” samo pola kilograma potreban je deficit od 3500 kalorija sedmično. A to znači, ako se držimo ovog omjera 80:20, potrebno je potrošiti otprilike 750 kalorija vježbanjem i još 3000 kalorija prehranom. To je ukupno smanjenje od 3750 kalorija u jednom sedmično. Najbolji način da procjenite je li vam vježbanje dovoljno teško jeste da se rukovodite vlastitim osjećajem.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti