Zdravlje: 10 namirnica za čišćenje arterija

Piše: Redakcija

Da biste zaštitili srce, nekada vam ne trebaju lijekovi, već prava hrana. Zato čuvajte ga svakim zalogajem ovih top 10 namirnica kojima ćete očistiti arterije

1. KRIŠKE AVOKADA

Umjesto majoneze u sendvič stavite tanke kriške avokada. Istraživanje iz 1996. godine u Meksiku je pokazalo da je kod ljudi koji su sedmicu jeli avokado svaki dan, zabilježen pad holesterola u krvi za 17 posto. Također, snižen im je nivo lošeg holesterola, a povećan „dobar“ holesterol. Ako ne možete jesti avokado na ovakav način, onda barem od njega napravite smoothie.

2. CJELOVITE ŽITARICE

Topljiva vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama, poput kruha od pšeničnog zrna, smeđe riže i zobene kaše, vežu holesterol u obroku i izvlače ga iz vašeg tijela. A, kad tijelu zatreba holesterol, oslonit će se na opskrbu holesterolom iz krvi, čime se efikasno smanjuje ukupan nivo holesterola u krvi, te također smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Zobena kaša nije samo za doručak; u njoj možete uživati u bilo koje doba dana.

3. MASLINOVO ULJE

Studija iz 2011. godine pokazala je da su osobe starije od 65 godina koje su redovno koristile maslinovo ulje (i za kuhanje i za preljev) imale 41 posto manje vjerovatnosti da će dobiti moždani udar u poređenju s onima koji maslinovo ulje nikada nisu koristili u svojoj prehrani. Zato, upotrijebite malo maslinovog ulja umjesto maslaca ili njime prelijte tjesteninu, salate… Nutricionisti svajetuju, iako je maslinovo ulje zdravija opcija, vodite računa da ga koristite štedljivo, jer sve masti i dalje sadrže isti broj kalorija.

4. ZAMJENA ZA KOLAČE

Bademi su izvrsna zamjena za kolače. Sadrže veliku količinu zdravih masnih kiselina, vitamina E i vlakana, dok su orasi odličan biljni izvor omega-3 masne kiseline poznate pod nazivom alfa-linolenska kiselina. Prema istraživanju Američkog udruženja za srce, mononezasićene masti pomažu smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi, kao i rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

5. MARGARINSKI NAMAZI

Steroli su spojevi koji se takmiče s holesterolom u hrani radi apsorpcije u probavnom traktu. Da smanjuju nivo holesterola u krvi, poznato je duže od 50 godina, a mogu se naći u određenim vrstama soka od naranče, margarinskim namazima i mlijeku. Samo obavezno provjerite naljepnicu, te pazite da margarin nije bez masti i da se “djelimično hidrogenizirano ulje” ne pojavljuje na popisu sastojaka.

6. RAZNE VRSTE RIBA

Ribe poput skuše, haringe, tune i lososa su prave bombe omega-3 masne kiseline. Jedenje ribe dva puta sedmično može umanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti smanjivanjem upale i snižavanjem nivoa triglicerida, a može čak pomoći u povećanju nivoa “dobrog” holesterola.

7. MRVICA POVRĆA

Šparoge su jedna od najboljih, prirodnih namirnica za čišćenje arterija. Djeluju unutar vena tako što potiču oslobađanje pritiska na tijelo, i time mu omogućavaju da se prilagodi upali koja se nakupljala tokom godina. Također, pomaže u odbacivanju smrtonosnih ugrušaka. Zato unesite barem mrvicu ovog povrća u svoju ishranu.

8. SOK OD NARA

Studija iz 2005. godine, objavljena u “Protokolu američke Nacionalne akademije nauka”, pokazuje kako je sok od nara bogat  antioksidansima, te da potječe tjelesnu proizvodnju dušikovog oksida, što pomaže održavanju protoka krvi i arterije otvorenim.

9. FORMIRANJE KOSTIJU

Brokula je bogata vitaminom K, koji je potreban za formiranje kostiju. Pomaže i da kalcij ne ošteti arterije, te je puna vlakana. Studije pokazuju da prehrana s visokim udjelom vlakana itekako snižava krvni pritisak i nivo holesterola.

10. RIHANNINA SUPA

Kurkuma začin djeluje protuupalno. Istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da kurkumin (suhi ekstrakt kurkume) smanjuje masne naslage u arterijama za čak 26 posto. Zvuči kao dobar razlog da naučite napraviti začinjenu pileću supu prema Rihanninom receptu.

Potrebni su vam: kašičica ulja grejpa, 3/4 kilograma pilećih prsa bez kostiju narezanih na kockice, kašika curry praha, kašičica mljevene kurkume, 2 srednja luka izrezana na kockice, tri sitno nasjeckana čehna bijelog luka, 2 kašike svježeg mljevenog đumbira, oguljena i na sitne komade izrezana mrkva, stabljika celera izrezana na male komade, pola kašike bibera, morska so po ukusu, srednji krompir, oguljen i izrezan na kocke, 3/4 šoljice pilećih zaliha bez masti, 2/3 šoljice vode. Dodajte pileća prsa, curry prah i kurkumu i sve dinstajte pet minuta, smjesi dodajte luk, bijeli luk i đumbir te kuhajte još tri minute. Dodajte preostale sastojke i dinstajte 40 minuta, dok povrće ne omekša i pileća prsa se ne raspadnu. Dodajte papriku za bolji okus. Servirajte sa smeđom rižom ili kruhom od cjelovitih zrna pšenice.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti