Dnevno možete popiti do 25 šoljica kafe, a da ne ugrozite zdravlje srca

Piše: Redakcija

Zamisliti dan bez kafe nezamislivo je milionima ljudi širom svijeta, a za sve njih istraživači imaju dobru vijest. Prema posljednjim istraživanjima dnevno možete popiti do 25 šoljica kafe bez straha da ćete ugroziti zdravlje srca.

Prethodna istraživanja sugerirala su da kafa povećava rizik od srčanog i moždanog udara zbog čega su istraživači sugerirali da pazite na to koliko kafe dnevno pijete. No, nova studija koja je provedena u Velikoj Britaniji, a u kojoj je sudjelovalo više od 8.000 osoba, pokazala je da dnevno možete popiti do 25 šoljica kafe.

Osobe koje su u istraživanju svaki dan konzumirale do 25 šoljica kafe nisu imale veći rizik da će dobiti začepljenje arterija u odnosu na osobe koje su dnevno konzumirale manje od jedne šoljice kafe.

– Bez obzira na veliku popularnost kafe širom svijeta, različiti izvještaji mogli bi odvratiti ljude od konzumiranja kafe i uživanja u njoj. Iako u ovoj studiji ne možemo dokazati uzročnu vezu, naša istraživanja pokazuju da kafa nije tako loša za arterije kao što su sugerirale prethodne studije – rekao je Kenneth Fung sa univerziteta koje je provelo istraživanje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti