Očistite organizam nakon praznika

Piše: Redakcija

Prethodne sedmice su zaista bile i više nego praznične. Trpeze pune, a samokontrola za hranom nije mnogo značila. Kolačići, pića, meze, ukusna domaća hrana, pa ko bi joj mogao odoljeti. Ali sada kada su se praznici skoro završili, kažemo sebi da je vrijeme da stanemo i vratimo se u prvobitno stanje. Dobra vijest je da ne morate pribjegavati prehrani bez kalorija ili provesti sate vježbanja da biste se vratili na pravi put. Vaše je tijelo elastično i zna kako se izliječiti. Evo nekoliko načina kojima ćete svom tijelu pomoći da se vrati na pravi put

 

TOPLA VODA S LIMUNOM

Započnite dan toplom limunskom vodom i pijte je tokom dana. Limuni pružaju nekoliko zdravstvenih koristi, što u kombinaciji sa toplom vodom može pospješiti hidrataciju i podstaći probavu tokom dana. Konzumiranje dovoljno vode je neophodno da biste pomogli jetri i bubrezima filtrirati toksine.

Pokušajte pijuckati topli zeleni čaj prije i nakon jela, kako biste održali metabolizam i probavni sistem. Čaj od koromača takođe je odličan izbor jer ublažava probavne tegobe poput probavne smetnje, nadimanja, zatvora, crijevnih gasova, žgaravice, pa čak i razdražljivih crijeva. Ova prekrasna biljka potiče probavu i ima karminativne efekte koji umiruju probavni trakt i sprečavaju stvaranje gasova.

 

FOKUSIRAJTE SE NA BILJNE OBROKE

Iako ste u iskušenju da jedete vrlo malo nakon tako obilnih obroka, važno je da se fokusirate na hranljive, zdrave obroke. Mislimo na voće, povrće i proteine ​​na bazi biljaka. Neki to tumače kao vegansku prehranu, koja uključuje izbjegavanje svih životinjskih proizvoda. Za druge, prehrana na bazi bilja znači da je biljna hrana, poput voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i mahunarki glavni fokus njihove prehrane, ali ponekad mogu konzumirati meso, ribu ili mliječne proizvode.

 

POST

Povremeni post je jednostavan način da brzo postignete prednosti bez osjećaja da ste lišeni hrane. Posljednji obrok jedite najkasnije do 19 sati, uvečer i sutradan ujutro probajte ukusnu šoljicu crne kafe umjesto doručka. Kafa, puter i MCT ulje učinit će da se osjećate sito dok vam je tijelo i dalje gladno. U tom stanju vašem je tijelu mnogo lakše sagorjeti masti. Jednom kada preskočite ručak, postići ćete post više od 16 sati, čime ćete probavni sistem potpuno resetirati.

MASAŽA STOMAKA

Wellness with lavender

Ako vam se čini da se nakon praznika osjećate natečeo i naduto, uzmite malo esencijalnog ulja za tijelo i priuštite si masažu stomaka ili zamolite svog najboljeg prijatelja da vam pomogne. Ulje mente nevjerovatno je umirujuće. Esencijalna ulja utječu na autonomni nervni sistem i umiruju alertno stanje našeg tijela koji uzrokuju štetni hormoni koje inducira stres. Masaža sama po sebi stimulira cirkulaciju, povećava snabdijevanje ćelja nutrijentima i kisikom.

 

YOGA

Joga je najbrži način da se vaš energetski sistem vrati u ravnotežu, plus da poboljšava vaše raspoloženje. Pokušajte uključiti svako jutro 20 do 30 minuta za početak da se vratite u formu. Osjećat ćete se fantastično, a postići zavidljive rezultate.

 

JEDITE S NAMJEROM

Jedenje s namjerom krajnji je savjet da izbjegnete osjećaje žaljenja koji slijede nakon praznične prekomjernosti. Izbjegavajte prekomjerno prepuštanje namirnicama koje inače ne biste jeli. Naprimjer, ako obično izbjegavate gluten ili mliječne proizvode, možda se nećete osjećati dobro ako pojedete veliku količinu „jer su praznici“. Oduprite se mentalitetu „kada ste u Rimu“ i nećete se toliko boriti s krivnjom, u januaru. Prepustite se veganskoj piti od bundeve ili malom posluživanju hrane koju su s ljubavlju napravili vaša porodica i prijatelji i uživajte u onome što vam je na tanjuru.

 

UKUSNI NAPICI

 

Banana i špinat

Potrebni sastojci:

1 čaša soka od ananasa

1/2 limuna

Šaka svježeg špinata

Čajna kašika svježe naribanog đumbira

1 jabuka

1 banana

Priprema:

 

Stavite sok od ananasa u blender i dodajte limunov sok. Šaku opranog špinata dodajte soku. Naribajte đumbir i dodajte u blender,miksajte dok se svi sastojci ne spoje.

 

Napitak od mrkve i cvekle

Potrebni sastojci:

1 mrkva

1 komad oguljene cvekle

1/2 narandže

1 kašika soka od limuna

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i dobro pomiješate. Po želji dodajte leda i odmah konzumirajte.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti