Dr. Amela Kadrić-Kadić: Mamin vodič za stomatologa

Piše: Redakcija

 

Amela Kadrić-Kadić = dr. stomatologije, spec. oralne hirurgije

PITALI SMO DOKTORA

Moj sin od 5 godina, ima problema s karijesom. Gotovo svi zubi su mu crni. Da li bi trebali izvaditi zubiće koji nisu ispali, i da li će to utjecati na njegove stalne zube?

 

 

MAMIN VODIČ ZA STOMATOLOGA

DJEČIJI KARIJES

 

Zdravlje i njega mliječnih zuba u današnjem zdravstvenom sistemu ostavljena je prvenstveno roditeljima na brigu. Stomatoloških sistematskih pregleda u dječijoj dobi nema,  pa hoće li mliječni zubi ostatiti i biti lijepi i zdravi ovisi o njihovoj odlučnosti da oralnom zdravlju svoga djeteta posvete veliku pažnju.

 

Koliko je bitno zdravlje mliječnih zuba?

Mliječni zubi su bitni jer predstavljaju čuvare prostora za stalne zube. Potpornu zonu čine mliječni očnjaci i mliječni kutnjaci. Ukoliko dođe do prijevremenog gubitka ovih zuba, s jedne strane rezultat se ogleda u poremećaju rasta i razvoja vilica, a s druge strane imamo velike zube u odnosu na vilicu. Ovo što smo nabrojali dovodi do sekundarne uskosti i ortodontskih anomalija koje zahtjevaju ortodontski tretman I liječenje. Druga stvar bitna za očuvanje mliječnih zuba je to što se ispod njih nalaze zameci stalnih zuba. S toga, ukoliko dođe do nastanka velikih karioznih lezija i velike destrukcije mliječnih zuba, to može prouzrokovati poremećaj u rastu i razvoju stalnih zuba.

Kako spriječiti nastanak karijesa?

Da bismo spriječili nastanak karijesa, prije svega treba preventivno djelovati što podrazumijeva redukciju pojedinih vrsta namirnica, u prvom redu rafiniranih ugljenih hidrata (šećera). Također, treba smanjiti unos slatkih pića, ukinuti noćno dojenje i unošenje slatkih napitaka i mlijeka putem flašice. Preventivna mjera u spriječavanju nastanka karijesa je naravno, redovno četkanje zuba, za šta nam je potrebna četkica za zube i eventualno konac. Rana detekcija karijesa je moguća kod stomatologa. Obično su to kariozne lezije i površine na kontaktnim tačkama i okluzalnim, odnosno griznim površinama zuba. Zatim je potrebno vršiti fluorizaciju zuba uz pomoć fluor gela ili fluornih rastvora.

 

UKLANJANJE DENTOBAKTERIJSKOG PLAKA

Također jedan od vidova spriječavanja nastanka karijesa je uklanjanje dentobakterijskog plaka, a bitna stvar je pečaćenje fisura ili zalivanje istih. Naime, grizne površine zuba  imaju izraženu morfologiju, paučinastog su izgleda i teško ih je mehanički dobro očistiti. Zbog toga na tim mjestima dolazi do retencije, odnosno nakupljanja plaka, koji prouzrokuje proces demineralizacije što vodi do prodiranja kariozne lezije u dublje strukture zuba. Zalivanje fisura se vrši upravo na ovim zubima, to su mliječni kutnjaci i stalni prvi, drugi i treći molari. Ovaj tretman se može raditi do 15. godine života, uz redovnu kontrolu stomatologa.

 

SAVJET MAMAMA

Oralnu higijenu, treba obavezno održavati uz redovne kontrole kod stomatologa. Na tim pregledima možemo uočiti karijes u ranoj fazi nastanka i spriječiti njegovo širenje u dublje strukture zuba što dovodi do njegove totalne destrukcije. Na kraju se može desiti da se zub mora izvaditi prijevremeno što može prouzrokovati ortodontske anomalije. Osim toga, karijes stvara i neugodne, odnosno bolne senzacije mliječnih zuba, a liječenje mliječnih zuba je apsolutno potrebno i ne razlikuje se u velikoj mjeri od liječenja stalnih zuba. Svaki lijep osmijeh ima svoj dobar početak u zdravim mliječnim zubima. Briga za mliječne zube počinje već u trudnoći, a prvi djetetov odlazak stomatologu preporučuje se pri nicanju prvog zuba.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti