Pitali smo doktora: Mini vodič za grčeve kod dojenčadi

Piše: Redakcija

Odgovara: pedijatrica  Amra Junuzović-Kaljić

Postoje pretpostavke da grčeve uzrokuje nezrelost probavnog sistema, slabija aktivnost enzima za varenje ili pojačana reaktivnost na vanjske faktore. Uz ponekad neutješan plač koji brine roditelje, bebe koje pate od grčeva imaju dobar apetiti, dobro napreduju, imaju urednu stolicu i izgledaju sasvim zdravo.

 Šta doprinosi pojačanju grčeva?

Grčevi kod dojenčadi su dobro poznat fenomen, ali njihov tačan uzrok nije potvrđen. Pojava grčeva se povezuje s glađu, a nekad s preuhranjivanjem ili učestalim hranjenjem, kada majke dodatnim unosom hrane nastoje umiriti bebu. Ponekad beba ima tvrde stolice, ponekad rijetke ili napuhan trbuh. Neadekvatno hranjenje uz gutanje zraka ili neadekvatno podrigivanje, kao i neuspostavljen ritam hranjena su faktori koji povećavaju učestalost grčeva kod dojenčadi.

Najčešći simtpomi

Uobičajena definicija grčeva kod dojenčadi je pojava jakog plača i/ili nemira koji traje tri sata na dan, ponavlja se kroz tri dana u sedmici i prestaje krajem trećeg mjeseca potpuno spontano. Ovakvi grčevi su praćeni crvenilom u licu ili blijedilom oko usta, te privlačenjem nogu prema trbuhu, a pojavljuju se u kasno poslijepodne ili uvečer kod zdravih beba koje dobro napreduju. Nema razlike između muških i ženskih beba, niti dojene i djece koja se hrane mliječnim formulama.

Dojenački grčevi se javljaju kod oko 20 posto beba, dakle nemaju sve bebe grčeve. Roditeljsku zabrinutost često izaziva pojava da pri plaču, usljed bilo kojeg podražaja, beba povlači ručice i nožice, tačnije zgrči se. No, trebaju znati da je to ustvari refleksna radnja i nije nužno grč u trbuhu.

 Savjet doktora

Obzirom na to da pojedinačni uzrok dojenačkih grčeva nije poznat, ne postoji jedinstvena terapija za ovu pojavu. Prilikom posjete pedijatru, roditelji će se uvjeriti da je dijete zdravo i da je to prolazno stanje. Mjere koje će vašem djetetu pomoći kada su grčevi u pitanju su: utopljavanje trbuha, ležanje na trbuhu pod nadzorom, prodrigivanje nakon obroka i formiranje dobrog rasporeda hranjena kako bi se izbjeglo pothranjivanje ili preuhranjivanje. Brojne nučne studije nisu rezultirale uvjerljivim dokazima da razni farmaceutski pripravci pokazuju bolje rezultate od prethodno nabrojanih mjera. Kod nekih beba određeni terapijski učinak imaju probiotske kulture.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti