Mango: Najčešće konzumirano voće na svijetu

Piše: Redakcija

Kada je riječ o ishrani, mango broji više vrlina, nego mana. Sa Indijskog podkontinenta u ostale dijelove tropske Azije prenesen je 500 godine pr. Kr. Njegovo sjeme izrazito brzo propada, pa takve poteškoće su razlog zašto je njegov uzgoj na zapadu kasnio. Prva stabla uspješno su zasađena u Brazilu i na Karibima.

Riječ ‘’mango’’ izvedenica je od riječi ‘’man-kay’’ iz tamilskog jezika, koju su Portugalci čuli kao ‘’mango’’ za vrijeme naseljavanja u zapadnu Indiju. Također, u Indiji je povezan sa vjerskim običajima. Listovi manga, prema tradiciji, koriste se za ukrašavanje religijskih ceremonija.

Posjeduje 35 vrsta i 500 podvrsta, koje se razlikuju veličinom, oblikom, bojom i okusom. Kremast je, a njegov okus slatkast. Boja kore je različita, varira od narandžaste, crvene ili zelene, a unutrašnjost je uvijek žute boje.

Izvrstan je u kombinaciji sa drugim voćem, također se koristi  za pripremu sladoleda, džema ili kolača.

Sadrži preko 20 vitamina i minerala. Od minerala, bogat je željezom, magnezijem i kalcijem, a od vitamina A, C i E dominiraju. Količina hranjivih tvari i vitamina povećava se sa zrelosti ploda. Mango sadrži najviše vitamina A kada je zreo, pa se tada i preporučuje jesti.

Snižava holesterol
Mango posjeduje visoke razine pektina i vitamina C koji pomažu u smanjivanju razine ‘’lošeg’’ holesterola u krvi.

Zdravlje kose
Vitamin A koji je dominantan u sastavu manga potreban je za proizvodnju sebuma koji održava hidratiziranu i zdravu kosu.

View this post on Instagram

Mangoes are truly the perfect food for human in all aspects of nutrition: calorie density to water content, perfect balance of carbohydrates/proteins/fats and an extensive variety of nutrients. No wonder in India mango is the king of fruits! 🥭👑 I am currently enjoying here in Bali one of the best mangoes of what I had before (in Thailand they are awesome too, but different varieties). They are so good, every time I’m eating I’m like: mmm, what can be better than this! . #fruitlover #fruitarian #frugivore #rawvegan #highcarb #801010 #801010rv #healthyfood #eathealthy #rawveganfood #rawvegansofig #fruitariansofig #rawveganfoodshare #rawfood #whatrawveganseat #fullyraw #veganfoodshare #veganfood #vegansofig #ubudbali #exoticfruit #tropicalfruit #tropicalfruits #fruitporn #mangolover #mangofruit #mangoes #mangos #livingfood #gofruityourself

A post shared by Philipp Yandashevskiy (@philippskiy) on

 

Prevencija astme
Beta-karoten jedan je od nutrijenata koji se nalazi u mangu i potvrđeno smanjuje rizik od razvoja astme.

Smanjuje štetu makularne degeneracije

Zeaksantin je  antioksidans koji možemo pronaći u mangu. On filtrira štetne plave svjetlosne zrake i ima zaštitnu ulogu u zdravlju oka.

Još neke od prednosti manga:

1. Smanjuje rizik od pretilosti
2. Smanjuje rizik od dijabetesa
3. Smanjuje rizik od bolesti srca
4. Poboljšava zdravlje kostiju

Pročitajte još