Kada je riječ o ishrani, mango broji više vrlina, nego mana. Sa Indijskog podkontinenta u ostale dijelove tropske Azije prenesen je 500 godine pr. Kr. Njegovo sjeme izrazito brzo propada, pa takve poteškoće su razlog zašto je njegov uzgoj na zapadu kasnio. Prva stabla uspješno su zasađena u Brazilu i na Karibima.
Riječ ‘’mango’’ izvedenica je od riječi ‘’man-kay’’ iz tamilskog jezika, koju su Portugalci čuli kao ‘’mango’’ za vrijeme naseljavanja u zapadnu Indiju. Također, u Indiji je povezan sa vjerskim običajima. Listovi manga, prema tradiciji, koriste se za ukrašavanje religijskih ceremonija.
Posjeduje 35 vrsta i 500 podvrsta, koje se razlikuju veličinom, oblikom, bojom i okusom. Kremast je, a njegov okus slatkast. Boja kore je različita, varira od narandžaste, crvene ili zelene, a unutrašnjost je uvijek žute boje.
Izvrstan je u kombinaciji sa drugim voćem, također se koristi za pripremu sladoleda, džema ili kolača.
Sadrži preko 20 vitamina i minerala. Od minerala, bogat je željezom, magnezijem i kalcijem, a od vitamina A, C i E dominiraju. Količina hranjivih tvari i vitamina povećava se sa zrelosti ploda. Mango sadrži najviše vitamina A kada je zreo, pa se tada i preporučuje jesti.
Snižava holesterol
Mango posjeduje visoke razine pektina i vitamina C koji pomažu u smanjivanju razine ‘’lošeg’’ holesterola u krvi.
Zdravlje kose
Vitamin A koji je dominantan u sastavu manga potreban je za proizvodnju sebuma koji održava hidratiziranu i zdravu kosu.
Prevencija astme
Beta-karoten jedan je od nutrijenata koji se nalazi u mangu i potvrđeno smanjuje rizik od razvoja astme.
Smanjuje štetu makularne degeneracije
Zeaksantin je antioksidans koji možemo pronaći u mangu. On filtrira štetne plave svjetlosne zrake i ima zaštitnu ulogu u zdravlju oka.
Još neke od prednosti manga:
1. Smanjuje rizik od pretilosti
2. Smanjuje rizik od dijabetesa
3. Smanjuje rizik od bolesti srca
4. Poboljšava zdravlje kostiju