Proljetni detox: Vrijeme je za buđenje iz zimskog sna

Piše: Redakcija

Jedan od razloga zašto se radujemo proljeću je što napokon zimsku odjeću možemo ostaviti po strani i ”uskočiti” u omiljene proljetne komade. Pored odjeće, radujemo se i sunčanim danima, koji često, nakon duge i teške zime znaju voditi ka umoru, a rezultat je manjak motivacije i pozitivnog raspoloženja. Prelazak iz zimskog sna u proljetno buđenje smatra se jednom od najvećih promjena za ljude, kada je riječ o godišnjim dobima. Da bi uspješno pripremili organizam potrebno je obratiti pažnju na više stavki, a najvažnije su ishrana, psihičko stanje, pravilna briga o koži, te tjelovježba.

Ishrana

Recite ‘’NE!’’ prerađenoj hrani

Hrana koja sadrži mnogo šećera i masnoća jedan je od glavnih ‘’krivaca’’ koji stvaraju osjećaj umora. Sastav prerađene hrane uzrokuje nagli porast, a zatim nagli pad glukoze što rezultira iscrpljenošću i izrazito jakom željom za unosom slatkiša.

Ugljikohidrate zamijenite proteinima

Proteini su odgovorni za veću budnost našeg organizma za razliku od ugljikohidrata. Između ostalog, zaduženi su za provođenje mnogih procesa u organizmu i zaštitu našeg imunološkog sistema. Potrebno ih je rasporediti ravnomjerno u obrocima, a neke od namirnica koje su bogate proteinima su grašak, špinat, riža, jaja, tuna…

Raspored obroka

Obroke trebamo ravnomjerno rasporediti u toku dana  i ne izbjegavati niti jedan od njih. Neredoviti obroci također pridonose lošem raspoloženju i proljetnom umoru.

Svježe povrće

Zima se ne može pohvaliti velikim izborom svježeg povrća. No, za vrijeme proljeća je upravo suprotno. Sezonsko povrće je bogato mineralima i vitaminima koji nam pomažu da stvorimo i zadržimo energiju.

Dovoljan unos tekućine

Napitke poput kafe i alkohola trebali bismo smanjiti ili potpuno izbaciti, te ih zamijeniti vodom, laganim čajevima, prirodnim supama i cijeđenim sokovima od limuna, narandže i grejpa koji su veliki prijatelji čiste kože i dobre energije.

 

Dodaci prehrani

Prije nego izaberemo određeni dodatak prehrani, trebamo tačno utvrditi koji nam vitamini i minerali nedostaju i na koji ih način nadomjestiti. Kao i u svemu, potrebna je doza opreza, jer je u ponudi mnogo učinkovitih, ali i neučinkovitih vitaminsko-mineralnih i biljnih dodataka za podizanje energije i smanjivanje umora.

Koža

Piling

S vremena na vrijeme potrebno je napraviti piling kože i ukloniti mrtve stanice. Osobe koje imaju suhu kožu, piling trebaju obavljati dva puta sedmično, te izbjegavati one sa krupnim zrncima.

Biljna ulja

Biljna ulja oduvijek su bili najbolji prijatelji čiste i njegovane kože. Pri izboru, najbolje bi bilo odlučiti se za ona koja brzo upijaju,  poput ulja lješnjaka ili avokada.

Pravilan izbor kozmetičkih preprata

Za vrijeme zime biramo preparate snažnijeg hemijskog sastava kako bismo istim nadomjestili određene nedostatke zbog manjeg unosa kvalitetnih namirnica, no, za vrijeme proljeća trebali bismo birati one laganijeg sastava, te izbjegavati teške pudere i profesionalnu šminku.


Psihičko stanje i tjelovježba

San

Nedovoljno spavanja, mijenjanje  ‘’dana za noć’’ i sl. uzrokuje umor, slabu koncentraciju i loše raspoloženje. Osam sati sna je sasvim dovoljno za punjenje baterija kako bi novi dan počeo odmorno i pozitivno.

Fizička aktivnost

Za vrijeme zime trudimo se naći mnogo izgovora zašto se ne bismo trebali baviti fizičkim aktivnostima. Ali, sada je vrijeme da pronađemo razloge za upravo suprotno, 30 do 60 minuta fizičke aktivnosti svaki dan potrebno nam je za postizanje kondicije. Izbora je mnogo i uvijek ih možemo prilagoditi sebi. Planinarenje, trčanje, vožnja bicikla i sl. Za osobe koje su zagovornici fitnessa teretana je pravi izbor.

Sunčeva energija

Sunce potiče izlučivanje serotonina, hormona sreće, zatim melatonina za kvalitetniji san i vitamina D za pravilan rast i razvoj koštanog tkiva.

Hobiji

Vaše omiljene hobije također ne treba zanemariti, bilo to plesanje, slikanje, putovanja ili šta god vas čini sretnim – pomoći će vam da mirnije i sretnije uplovite u godišnje doba koje smo toliko dozivali za vrijeme tmurnih i hladnih dana.

Izbjegavajte stres

Stres nikada neće biti vaš najbolji prijatelj, stoga je vrijeme da ga počnete izbjegavati. Manjak energije, koža kakvu ne želite, nepravilna ishrana- ‘’krivac’’ je stres. Kada ga umanjite ili potpuno izbacite, vaša koža i ostali aspekti života bit će vam i više nego zahvalni.

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti