Pitali smo prof.dr. Šekiba Sokolovića kako čuvati zdravlje srca

Piše: Lejla Bejdic

Mini vodič za bolesti srca

KAKO SAČUVATI SRCE OD NESRETNE LJUBAVI

Ne postoji nesretna ljubav, sreća i nesreća su u nama, i prava ljubav je uvijek sretna, a srce treba uživati dok traje sreća, kad prestane sreća tragati za novom srećom. Zdravlje srca najbolje je čuvati zdravim životom, zdravom ishranom, pravilnim načinom ishrane, fizičkom aktivnošću, zdravim mentalnim sklopom, izbjegavanjem svih faktora rizika od stresa, cigareta, alkohola, velikih šećernih obroka, manjim unosom hrane, manje hrane znači duži život, uvođenjem restrikcije soli u ishrani, dobrom oralnom higijenom, jer je kariozno zubalo povezano sa bolestima srca.

 

Koja su najčešća njegova oboljenja?

Osnovne funkcije srca su prijenos kisika po tijelu i otprema otpadnih tvari. Ukratko, srce obavlja te funkcije primajući kisikom siromašnu krv i pumpa je u pluća. U plućima krv dobiva kisik, a otpušta ugljični dioksid. Srce tada preuzima kisikom bogatu krv koja dolazi iz pluća i pumpa je u tkiva cijelog tijela. Najčešća oboljenja su arterijska hipertenzija, koronarna bolest srca, ateroskleroza, povećan šećer i holesterol, aritmije srca, reumastke bolesti srca, plućna bolest srca.

 

PRVI ALARM

 

Niti jedan simptom sam za sebe ne ukazuje nepogrešivo na bolest srca. Neki simptomi upućuju na mogućnost da se radi o bolesti srca, dok nekoliko simptoma zajedno može dati gotovo sigurnu dijagnozu. Neki od simptoma su: zamaranje ili lagani zamor, potiljična glavobolja. Dakle, prvi osjećaj da se zamaramo je alarm da nešto nije uredu.

 

HRANA ZA SRCE

Za srce su učinkoviti vitamin K i vitamin D, dok su suplementi kalcija i so štetni za srce. Paradajz je koristan, čist zrak i manji obroci, te adekvatna ishrana. Prvo treba jesti povrće, potom glavni obrok, a voće tek dva do tri sata nakon jela. Kafu pijte nakon doručka, nikako prije. Srce hranite zadovoljstvom samim sobom i osjećajem pozitivnosti i pozitivnom energijom.

 

 

 

Pročitajte još