Pitali smo doktora: Kako se izboriti s proljetnim alergijama?

Piše: Redakcija

Kako se izboriti s proljetnim alergijama?

NAJČEŠĆI ALERGENI SU NUTRITIVNI I INHALATORNI

Ponekad je teško odmah uočiti šta je to što kod osoba uzrokuje alergije. Najčešći nutritivni alergeni su: mlijeko, jaja, riba, morski plodovi, kikiriki, soja, orašasti plodovi.

Inhalatorni alergeni veoma su česti, posebno kod sezonskih alergija. Ovaj tip alergija često imitira hunjavicu, što se manifestira curenjem nosa, otečenosti sluznica, te pojavom konjuktivitisa.

Kako alerigije liječiti?

Izbjegavanjem alergena koji su utvrđeni prethodnim alergo testiranjem. Naravno, dermatolog, odnosno alergolog može prepisati antihistaminike ili neke druge lijekove, zavisno od kliničke slike i simptoma. Na tržištu postoji veliki broj različitih suplemenata za koje se tvrdi da mogu pomoći u ublažavanju alergija, međutim, alergije su vrlo individualne, te upravo suplementi mogu, također, biti alergeni za nekog pacijenta, te je svakako potrebno sa posebnim oprezom pristupiti uzimanju suplemenata i vitamina.

BORAVAK NA OTVORENOM

Osobe koje imaju alergiju na polen ili na neke inhalatorne alergene moraju smanjiti boravak na otvorenom u vrijeme kada je nivo polena u zraku najviši. Postoji veliki broj mobilnih aplikacija putem kojih se može pratiti koji mjeseci su najrizičniji za različite alergene, te tada boravak na otvorenom treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Preventivne mjere

Kod osoba s dokazanim alergijama preventivno korištenje antihistaminika u vrijeme najvišeg nivoa alergena u zraku može pomoći da se simptomi alergija manje ispolje, ali je ipak izbjegavanje alergena jedina sigurna prevencija. Zatim,  postoji više naučnih radova koji povezuju stres i nastanak alergija kod osoba s predispozicijom, zbog povezanosti stresa i imunološkog odgovora. Osobe koje su u određenom stresnom periodu života imaju veću šansu za razvojem simptoma alergija, ako su, naravno, predisponirane za njihov nastanak.


DJECA I ALERGIJE

Atopija se najčešće manifestira kod djece iz razloga što imuni sistem još nije dovoljno razvijen, te u prvim mjesecima života dolazi do atopijskog dermatitisa, koji se kasnije može razviti u alergijski rinitis ili konjuktivitis, a nekada u astmu.

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti