Biljkama liječite atipoijski dermatitis

Piše: Redakcija

Atopijski dermatitis je hronična (dugotrajna) bolest koja pogađa kožu. Riječ “dermatitis” označava upalu kože. “Atopijski” se odnosi na grupu bolesti koje su nasljedne i često se pojavljuju s drugim bolestima, uključujući astmu, alergije uz visoku temperaturu, te atopijski dermatitis. Neurodermitis je pojava crvenila i suhe kože, uz prisutan i jak svrbež, povremeno i rane na zahvaćenim mjestima, nastale uslijed češanja. Atopijski dermatitis ima visoku učestalost. Oko dva posto ukupne populacije boluje od njega, riječ je o bolesti koja pogađa mlade, te su većina pacijenata djeca. Konkretnog lijeka a bolest nema, ali postoje domaći recepti koji pomažu u borbi i s kojima možete postići sjajne rezultate. Važno je da imate mnogo strpljenja i ustrajnosti. Za početak počnite izbjegavati sapune koji nisu neutralni, redovno vlažite kožu i nanosite ljekovite kreme ili masti, te u rutinu uvedite barem neke od biljnih pripravaka s naše liste.

 

Jabukovo sirće

Popularno je kao kućni lijek za mnoga stanja, uključujući i kožne poremećaje. Nijedno istraživanje nije potvrdilo da jabukovo sirće smanjuje simptome atopijskog dermatitisa, ali je sigurno da uravnotežuje nivo kiselosti kože. Koža je prirodno kisela, dok osobe koje imaju atopijski dermatitis mogu imati manje kiselu kožu, što slabi njen odbrambeni mehanizam. Uvijek razrijedite jabukovo sirće prije nanošenja na kožu. Nerazrijeđen pripravak može uzrokovati hemijske opekline ili druge povrede. Pomiješajte šoljicu tople vode i kašiku sirćeta. Nanesite otopinu na pamuk ili gazu, i pokrijte oboljelo tkivo čistom pamučnom tkaninom. Ostavite na tom području tri sata.

Aloe vera

Aloe vera jedna je od najdjelotvornijih biljaka za njegu i liječenje kože i naveliko se koristi kod dermatitisa. Uravnotežuje PH kože i pruža olakšanje od iritacija. Da biste trajno riješili problem, tokom nekoliko mjeseci više puta na dan mažite oboljelo mjesto gelom aloe vere.

Vitamin E

Jedan od najboljih kućnih lijekova za dermatitis je ulje vitamina E, koje biste trebali kupovati samo prirodno, jer sintetički dobijeno ulje može biti štetno za zdravlje. Ono pomlađuje i čini kožu elastičnom, daje instantno olakšanje od svrbeža i iritacije.

Kupke

Kupanje pruža koži esencijalnu vlagu te je važan dio liječenja ekcema. Kada osoba ima ekcem, njihovoj koži je potrebna dodatna vlaga, jer vanjski sloj ne funkcionira kako bi trebao. Izbjegavajte prečesto kupanje. Većina beba i djece treba kupanje jednom ili dva puta sedmično. Vruć tuš može ukloniti prirodna ulja i vlagu s kože. Preferirajte kraće tuširanje i držite vodu toplom, a ne vrućom. Nježno osušite kožu peškirom i nanesite hidratantnu kremu na bazi ulja prije nego što se koža potpuno osuši.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži zdrave masne kiseline koje mogu dodati vlagu u kožu, što može pomoći osobama sa suhom kožom i ekcemima. Također, djevičansko kokosovo ulje može zaštititi kožu pomažući u borbi protiv upale. Nekoliko puta dnevno nanesite hladno kokosovo ulje direktno na kožu nakon kupanja, a koristite ga i prije spavanja, kako biste zadržali kožu navlaženom preko noći.

Med

Sjajno je prirodno antibakterijsko i protuupalno sredstvo koje stoljećima koriste za liječenje rana. Med, osim što pomaže u zarastanju rana, jača i funkcije imunog sistema, što znači da može pomoći tijelu u borbi protiv infekcija. Nakon što očistite zahvaćeno područje, umasirajte tanki sloj meda i ostavite otprilike tri sata da djeluje. Postupak ponavljajte svakog dana.

Kupka od zobi

U gazu stavite šaku do dvije organskih zobenih pahuljica, zavežite je te potopite u kupku i iscijedite sadržaj. Kupka djeluje protuupalno te znatno smanjuje svrabež i iritaciju.

Ulje noćurka i kima

Uzmite jednu čajnu kašiku ulja noćurka tri puta dnevno nakon jela. Nakon tri sedmice napravite pauzu od najmanje dvije sedmice. Po potrebi možete ponoviti terapiju. Ukoliko se odlučite za terapiju sa uljem crnog kima, onda ga uzimajte tokom dana, dva puta po veliku kašiku.

Obloge od hrastove kore

Dvije šake kore bilo kojeg hrasta skuhajte u litri vode, ostavite da vrije nekih 15 minuta. Kada se ohladi, procijedite ga, dodajte u kupku, ili stavljajte direktno na kožu kao oblogu.

Čaj od sljeza

Sljez, neven, preslicu, maslačak i čestoslavicu pomiješajte u podjednakim količinama. Na litru vode stavite dvije velike kašike mješavine. Skuhajte čaj i pijte tokom dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti