Škotska je prva zemlja na svijetu koja će uloške i tampone dijeliti besplatno

Piše: Redakcija

U škotskom je parlamentu usvojen revolucionaran plan – sa 112 glasova za, jednim suzdržanim i niti jednim protiv, izglasan je prijedlog po kojem će higijenske potrepštine postati besplatne za sve žene u Škotskoj, čime će ta otočna država postati prvom na svijetu s takvim zakonom, ali i prva koja se toliko snažno zauzela za ravnopravnost spolova. Ovaj će akt državu stajati vrtoglavih 24 miliona funti godišnje, no srećom i za razliku od mnogih, Škoti jednakost stavljaju ispred profita.

Nakon što je 2018. postala prva zemlja koja je u školama i na univerzitetima počela dijeliti higijenske potrepštine, kao mjeru borbe protiv “period povertyja”, termina koji označava financijsku nemogućnost kupovine ne baš jeftinih higijenskih potrepština zbog koje se, prema anketi iz 2018., čak 25 posto Britanki, Velšanki i Škotkinja našlo u situaciji da su morale propustiti dan u školi ili na radnom mjestu. Prema novom zakonu, tamponi i higijenski ulošci sada će biti dostupni na javnim mjestima kao što su društveni centri, centri za mlade i apoteke.

Usvajanje zakona koji je predložila laburistica Monica Lennon bit će “prekretnica za normalizaciju menstruacije u Škotskoj i poslat će poruku ljudima koliko ozbiljno parlament doživljava ravnopravnost spolova”. Nažalost, ostatak Evrope porez na menstruaciju ne doživljava kao toliki problem.

Naime, trend drastičnog smanjivanja ili potpunog ukidanja poreza na ženske higijenske potrepštine zahvatio je čitav svijet pa se tako na uloške i tampone još od 2004. porez ne plaća u nazadnoj Keniji, Ugandi, Tanzaniji, Nikaragvi, Trinidadu i Tobagu. Od menstruacije od 2015. ne profitiraju niti Kanada, Indija, Australija, kao i nekolicina američkih saveznih država, Connecticut, Florida, Maryland, Massachusetts, Pennsylvania, Minnesota, New Jersey, Illinois i New York. Još je desetak država saveznica na putu prema ukidanju poreza na menstruaciju.

Istina, pozitivne promjene događaju se i u Evropi, no znatno sporijim tempom nego u ostatku svijeta, poglavito zato što Evropska unija ne priznaje koncept nulte stope poreza na robu pa je tako potpuno ukidanje poreza na šta god u EU nemoguće – barem još neko vrijeme, izmjene zakona su u toku. Naime, krajem 2018. donesena je revolucionarna rezolucija kojom se državama članicama omogućuje da primjenjuju sniženu stopu PDV-a manju od pet posto što je do tada bio minimum i to na cijeli niz “esencijalnih” proizvoda. U prijevodu, primjena nulte stopa poreza postala je moguća, no ne izrijekom.

Pitanje samo kada će Bosna i Hercegovina doći do sličnih odluka?

Pročitajte još