Pitali smo doktora: Mini vodič za upalu pluća

Piše: Lejla Bejdic

Arijana Knežević, dr. medicine

Upala pluća ili pneumonija je akutno infektivno oboljenje donjeg dijela respiratornog sistema, koje može biti uzrokovano bakterijama, virusima ili rjeđe nekom drugom vrstom mikroorganizama

 

MINI VODIČ ZA UPALU PLUĆA

MOŽE SE POJAVITI SAMA OD SEBE ILI KAO POSLJEDICA NEKE DRUGE INFEKCIJE POPUT GRIPE

Ko obolijeva i koji su simptomi?

Simptomi upale pluća najčešće su kašalj, povišena tjelesna temperatura, opća slabost, otežano disanje. Upali pluća često prethodi neko drugo oboljenje gornjih respiratornih puteva, pa se obično  prvobitno javljaju simptomi kao što su bol u grlu, kijavica, kašalj. Karakteristična pojava upale pluća može se manifestirati kao komplikacija virusnih osipnih groznica, kao što su morbili i varičela. Ovoj vrsti oboljenja podložnija su djeca, kao i osobe starije životne dobi. U riziko grupu spadaju osobe koje boluju od hroničnih oboljenja, kao što su astma, hronična opstruktivna bolest pluća, dijabetes, cistična fibroza, ali i pušači, te osobe s ozbiljno narušenom funkcijom imunološkog sistema.

 

Kako liječiti upalu pluća?

Većina pneumonija se uspješno izliječi i nakon ozdravljenja praktično ne postoje nikakva ograničenja opće zdravstvene sposobnosti. Ipak, kod rizičnih skupina u težim oblicima infekcije može doći do narušavanja osnovne funkcije respiratornog sistema, sposobnosti snadbijevanja organizma kisikom. Tada se takvi pacijenti obično smještaju u jedinice intenzivne njege gdje postoji mogućnost mehaničke ventilacije, u kojima je oporavak moguć, ali ponekad dolazi do smrtnog ishoda. Ukoliko je vaš ljekar procijenio da imate blaži oblik pneumonije i možete se liječiti u kućnim uslovima, obavezno je mirovanje, redovno uzimanje propisane terapije i tečnosti.

 

PREVENCIJA I LIJEČENJE

Opće mjere prevencije ne garantiraju apsolutnu zaštitu od infekcije i obolijevanjа, ali preporučljivo je izjegavati kontakt s potencijalno oboljelim osobama, izbjegavanje posjeta zdravstvenim ustanovama, osim ako one nisu krajnje neophodne, te održavanje lične higijene, u prvom redu redovno i pravilno pranje ruku. Odraslima koji pripadaju nekoj od rizičnih kategorija se savjetuje vakcinisanje protiv sezonske influence, tj. gripa, u dječijem uzrastu se ubrajaju obavezne vakcine (vakcina protiv Hemofilusa influence B, morbila). Ukoliko primijetite da imate navedene simptome i povišenu tjelesnu temperaturu koja traje nekoliko dana, potrebno je da se javite svom ljekaru. Konkretan oblik prevencije postoji samo u smislu vakcinisanja protiv pojedinih izazivača infekcija. Nipošto ne pokušavajte uzimati antibiotike bez prethodne konsultacije s ljekarom. Jednom kada dobijete odgovarajuću terapiju, provedite je do kraja prema uputi ljekara, čak i kada se subjektivno osjećate bolje. Vakcinišite se i vakcinišite svoju djecu.

 

SEZONSKA GRIPA I UPALA PLUĆA

Virus gripe može uzrokovati upalu pluća na dva načina. Prvi je da se sam spusti do pluća i u njima izazove infekciju. Drugi način djelovanja virusa gripe na razvoj pneumonije je da oslabi odbranu pluća toliko da time omogući sekundarnu invaziju bakterija usljed čega se razvije bakterijska upala pluća.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti