Čudesni citrus u borbi protiv mnogih bolesti

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B9juFerJpPH/

Grejpfrut je otkriven na Barbadosu u 18. vijeku. Mnogi botaničari smatraju da je grejp nastao prirodnim ukrštavanjem dvije biljne vrste, to su naranča i pomela.

Grejp je vrlo bogat hranjivim materijama, a siromašan kalorijama, što ga čini vrlo poželjnim u svakodnevnoj prehrani. Zbog toga je popularan i za mršanje i često se koristi u dijetama. Istraživanjima je dokazano da limonoid, tvar koju sadrži grejp, može spriječiti formiranje tumora, da pomaže u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, raka u ustima, raka debelog crijeva i želuca. Limonin ima veliku bioraspoloživost i dugo se zadržava u organizmu, što može pomoći objasniti zašto djeluje antikancerogeno. Grejp sadrži i pektin, topivi oblik vlakna koji može usporiti nastanak arteroskleroze. Obiluje vitaminom C a sadrži još i likopen, limonoid, naringenin, vlakna i jednostavne šećere. Njegovi pozitivni učinci dolaze od vitamina C te flavonoida. Osim tih sastojaka, bogat je vitaminima A, B, D, E i K, te mineralima kalcija, fosfora, magnezija, mangana, cinka, bakra i željeza.

Postoji žuti i crveni grejp. Obje vrste pozitivno utiču na nivo holesterola, ali je crveni grejp dvostruko efikasniji, posebno u snižavanju triglicerida. Stručnjaci su na temelju tih rezultata zaključili da je dodatak svježeg crvenog grejpa svakodnevnoj prehrani vrlo koristan u liječenju osoba s visokim holesterolom, posebno onih s visokim trigliceridima.

Na kraju treba reći da morate biti oprezni s grejpom ako uzimate lijekove. Veliki broj lijekova stupa u interakciju s grejpom, a neki lijekovi u kombinaciji s ovim citrusom pojačavaju djelovanje. Dosad je poznato 85 lijekova koji se ne smiju koristiti zajedno sa grejpom.

Pročitajte još