Namirnice kojima možete liječiti migrenu i druge tegobe

Piše: Redakcija

Patite od žgaravice ili glavobolje?Umjesto da rješenje problema tražite u ormariću s lijekovima, savjetujemo da lijek pronađete u kuhinji. Mnoge namirnice koje koristite skoro svakodnevno pružaju dovoljno vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari, koje nam mogu ublažiti tegobe ili ih spriječiti. Ono što jedete definitivno vam može pomoći, ali ne zaboravite posavjetovati se i s vašim ljekarom

Hrana koja pomaže protiv migrene

Konzumiranje masne ribe poput pastrmke, sardine ili haringe, dva do tri puta sedmično, može smanjiti tjelesnu proizvodnju prostaglandina, hemikalije slične hormonima, koja može izazvati upalu i bol, uzrokujući migrene. Ukoliko imate česte migrene, savjetujemo da izbjegavate prerađeno meso, umjetna sladila, čokoladu, tvrde sireve i agrume. Istraživanje koje smo pronašli na stranici Shape.com pokazuje da 20 posto oboljelih od migrene je osjetljivo na jednu ili više tih namirnica.

Hrana koja ublažava menstrualne grčeve

Protiv menstrualnih grčeva preporučuje se korištenje lanenog sjemena. Kako biste ga lakše pojeli, savjetujemo da kašičicu ili dvije dodate uz žitarice ili uz dresing za salatu, ali također ga možete umiješati uz neki voćni smoothie. Proizvodnja prostaglandina je glavni uzročnik menstrualnih grčeva. Kako se prostaglandin oslobađa u tkivu, maternica reagira grčenjem mišića. Istraživanja su pokazala da laneno sjeme može inhibirati oslobađanje određenih prostaglandina na isti način na koji to čini konzumiranje ribe. Ukoliko imate stalne menstrualne grčeve, trebali biste izbjegavati crveno meso i mliječne proizvode. Ova hrana sadrži arahidonske kiseline koje potiču proizvodnju prostaglandina koji uzrokuju grčeve.

Hrana koja pomaže u borbi protiv umora

Kvinoja je zdrav izvor triju glavnih hranjivih sastojka bjelančevina, B vitamina i željeza, koji održavaju vašu energiju na visokom nivou. Za razliku od ostalih izvora spomenutih hranjivih sastojaka, prije svega govedine i peradi, kvinoja također sadrži složene ugljikohidrate. Preporučuje se dnevno jesti pola šoljice kuhane kvinoje, kako biste obezbijedili energiju za cijeli dan. Ukoliko se lako umarate, trebali biste izbjegavati hranu s visokim šećerom i kofeinom, jer izazivaju visok nivo energije, ali i njeno brzo gubljenje.

Hrana koja se bori protiv razdražljivosti

Čokolada je puna aminokiseline triptofan koja može potaknuti serotonin, hemikaliju za mozak, koja regulira raspoloženje. Ljudi koji pate od depresije često imaju nizak nivo serotonina. Dnevno se preporučuju male količine čokolade. Ako ste često razdražljivi, trebali biste izbjegavati alkohol. Iako vas može u početku opustiti, alkohol vas lako može dovesti i do depresije, te pogoršati raspoloženje nakon samo nekoliko sati.

Hrana protiv lošeg zadaha

Ukoliko često imate loš zadah, pijte jednu šoljicu čaja nakon obroka. Možete piti crni, zeleni ili druge sorte čajeva, koje djeluju podjednako dobro na organizam. Univerzitet u Illinoisu proveo je istraživanje koje je otkrilo da spojevi u čaju zaustavljaju rast bakterija koje uzrokuju loš zadah. Biljni čajevi poput kamilice i metvice nemaju isti efekt kao zeleni ili crni čaj, a ako često imate loš zadah, ne preporučuje se konzumacija bijelog luka ili kupusa.

Hrana koja reducira anksioznost

Ugljikohidrati s niskim udjelom masti poput kokica s niskim udjelom masnoće, med, krekeri ili pereci od pune pšenice, mogu povećati proizvodnju serotonina u mozgu, što pomaže u opuštanju. Ukoliko ste često izloženi stresu, savjetuje se da jedete tost od punog zrna preliven kašikom meda. Umjesto tosta možete probati i šoljicu kokica ili pet malih krekera.

Hrana koja sprečava žgaravicu

Đumbir je dobar za osobe koje se bore sa žgaravicom, jer pomaže u jačanju donjeg sfinktera jednjaka. Riječ je o filteru koji sprečava vraćanje želučane kiseline u jednjak i izaziva osjećaj pečenja. Osobama koje pate od žgaravice najbolje je da konzumiraju čaj od đumbira, tako što će u šolju vruće vode dodati pola do jedne kašičice svježe naribanog đumbira. Pustite da odstoji  10 minuta i popijte. Ako imate česte zgaravice, ne preporučuju se namirnice visoke masnoće poput putera i crvenog mesa, kao ni kiseli paradajz, jer može uzrokovati žgaravicu.

Hrana koja umanjuje bolove zglobova

Vitamin C koji „stanuje“ u jagodama, borovnicama i malinama može pomoći ako imate bolne zglobove. Istraživanja su pokazala da su se oboljeli od artritisa, koji su u većim količinama unosili vitamin C, tri puta manje naprezali ili povrijedili zglobove, od onih koji su vitamin C unosili u manjim količinama.

Pročitajte još