Pitali smo doktora: Kako nastaje nizak krvni pritisak?

Piše: Redakcija

Dr. opće medicine Emir Hadžiosmanović

Kako nastaje nizak krvni pritisak?

NIZAK KRVNI PRITISAK PODRAZUMIJEVA SMANJEN PRITISAK KRVI NA UNUTRAŠNJI ZID ARTERIJSKIH KRVNIH SUDOVA

 

Koji su najčešći simptomi?

Razlikujmo sistolni i dijastolni krvni pritisak, u zavisnosti od stadija srčane kontrakcije. Ovo stanje najčešće se ne manifestuje simptomima alarma, dok krvni pritisak ne dostigne veoma niske vrijednosti. Najčešći akutni simptomi izraženo sniženog krvnog pritiska su: poremećaj vida, vrtoglavica i povraćanje. To je najčešća posljedica reverzibilnih stanja, koja se liječe simptomatski.

 

Na koji način dehidracija, velike porcije hrane, anemija i hormoni utiču na nizak krvni pritisak?

Dehidracija je posljedica smanjenja ukupne količine krvi koja cirkulira, a samim tim rezultuje sniženim vrijednostima krvnog pritiska. Upravo iz prethodno navedenog potrebno je unositi optimalne količine tekućine u toku dana. Obilni obroci dovode do centralizacije krvotoka u probavni trakt, te na taj način dovode do generaliziranog smanjenja krvnog pritiska. Što se tiče anemije, ona predstavlja stanje smanjenog broja crvenih krvnih stanica (eritrocita) djelovanjem različitih mehanizama. Na taj način smanjuje se gustoća krvi, što rezultuje smanjenjem vrijednosti krvnog pritiska. Hormoni predstavljaju regulatorne produkte žljezdanog tkiva, čija se uloga manifestuje u aktivaciji i inaktivaciji različitih mehanizama u tijelu. Na taj način se i regulišu vrijednosti krvnog pritiska, te inhibicijom tzv. presogenih hormona dolazi do snižavanja vrijednosti krvnog pritiska.

 

PRVI SIMPTOMI

Mjerenje je jedini pouzdan način prepoznavanja niskih vrijednosti krvnog pritiska. Prema internacionalnim standardima, pod niskim vrijednostima krvnog pritiska podrazumijevaju se vrijednosti <90mmHg (sistolni) i <60 mmHg (dijastolni). Prvi simptomi niskog krvnog pritiska koje pacijenti osjećaju su: poremećaj koncentracije, vrtoglavice, glavobolja, malaksalost i umor, te promjene raspoloženja.

 

DA LI JE PRETHODNO STANJE SRCA POVEZANO S NISKIM KRVNIM PRITISKOM?

Narušavanjem morfološke i funkcionalne integracije mehanizma srčanog mišića za posljedicu može rezultirati promjenama vrijednosti krvnog pritiska. To se dešava u različitim oboljenjima kardijalne i vaskularne etiologije. Poremećaj srčanog mišića direktno se odražava na mehanizam sistole i dijastole, odnosno posljedica smanjenog izbacivanja krvi u sistemsku cirkulaciju direktno je proporcionalna sniženim vrijednostima krvnog pritiska.

 

Pročitajte još