Đenita Tuce: Može li izolacija biti zamka za komunikaciju među partnera?

Piše: Lejla Bejdic

Đenita Tuce, docentica na Odsjeku za psihologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu Foto: Kenan Bešlija

 

Pitali smo doktora?

Samoizolacija nije očekivana, a još manje planirana, tako da je situacija drugačija u odnosu na život kakav smo imali prije izbijanja pandemije. Sama činjenica da nam je poremećena uobičajena struktura i rutina života, dovoljno je stresna.

 

Partnerski odnos u vrijeme izolacije

 

DA LI ZATVORENI PROSTOR I IZOLACIJA MOGU BITI ZAMKA ZA KOMUNIKACIJU IZMEĐU PARTNERA

U mnogome zavisi od toga u kojoj fazi partnerskog odnosa se par nalazi i šta su sve donijeli iz odnosa u sada prinudno zatvoreni prostor. Ono što najčešće vidimo u ljubavnim filmovima je nešto što psiholozi nazivaju početnom fazom partnerskog odnosa ili fazom zaljubljenosti. Usljed silnih hormona sreće koji nas preplave svaki put kada pomislimo na voljenu osobu, u ovoj smo fazi skloni da našeg partnera ili našu partnericu gledamo kroz “ružičaste naočale”. Onda se jednog dana probudimo i shvatimo da osjećaj zaljubljenosti više nije tako intenzivan, ali sada imamo posebno izražen osjećaj povjerenja i povezanosti s partnerom ili partnericom. Tada ulazimo u drugu fazu kada parovi započinju zajednički život, odlučuju se za potomke i zajedničke investicije. Treća faza nam donosi “buđenje”, a psiholozi je obično zovu “faza raspršenja iluzija”. Ova faza je sasvim normalna i do nje dolazi u svakoj vezi ili braku. Iznimno je značajna, jer nam pruža priliku za lični rast i razvoj i otvara put ka zrelijim oblicima partnerskog odnosa.

 

PREPOZNAVANJE FAZA

Uveliko nam može olakšati razumijevanje potencijalnih efekata izolacije na sam odnos. Parovi koji su u prvoj fazi, vjerovatno će uživati u izolaciji. Parovi koji se nalaze u drugoj fazi, mogli bi se ubrzo naći “lansirani” u treću fazu, jer bi krizna situacija mogla ubrzati ovaj proces “buđenja”. Oni koji su već bili u trećoj fazi mogli bi doživjeti vrhunac procesa koji je karakterističan za ovu fazu. Ovo, međutim, ne mora nužno biti loša vijest. Mnogim parovima doba izolacije može poslužiti da porade na svom odnosu, da se okrenu jedno drugom i da “vide” jedno drugo (neki možda po prvi put ono istinski). Jer partnerski odnos se, kao i svaki drugi odnos, gradi i njeguje i ne može opstati bez obostranog ulaganja. 

KAKO POBOLJŠATI PARTNERSKE ODNOSE?

Zajedništvo i odvojenost mogu savršeno koegzistirati jedno s drugim. To što ste prinuđeni boraviti cijeli dan u istom prostoru, ne znači da svako od vas ne treba imati vrijeme za sebe. Jednako je bitno da imate zajedničke porodične ili partnerske trenutke, ali i da svaki član porodice, uključujući i partnere ima nešto “samo za sebe”. Sve ima više smisla kada prihvatite da vi niste on ili ona i da on ili ona nije vi. Prihvatite to i vježbajte empatiju. Umjesto osuđivanja, pokušajte razumjeti.Ono oko čega biste se trebali složiti jeste to da je sigurnost porodice na prvom mjestu.Pripremite se na oscilacije u raspoloženju. Budite pažljivi pri odabiru riječi i ne pokrećite rasprave kada ste pod stresom, jer to može eskalirati u bespotrebne svađe. Oboje se otvorite za kompromise. Ne donosite velike životne odluke u vrijeme izolacije. Doba pandemije nije vrijeme kada trebate praviti krupne preokrete u vlastitom životu. Umirite se i pokušajte doći u kontakt sa samim sobom. Istražujte i promišljajte, ali ne žurite sa konačnim zaključcima.Brinite o sebi. Održavanje kvalitetnih odnosa sa partnerom počinje brigom o sebi. Ne možete ni dati, a ni primiti ono čega nema u vama – ni ljubav, ni brigu, ni razumijevanje, ni suosjećanje. Podsjetite se da će ovo sve proći. Maštajte o svim divnim stvarima koje ćete raditi jednom kada se sve ovo završi. U mislima budite već tamo – zajedno.

 

NE NASJEDAJTE NA IGRU EGA

Vaša sreća i zadovoljstvo ne zavisi od druge osobe. Ne čekajte u odnosu da partner prepozna vaš kvalitet, prepoznajte ga sami. Ne čekajte da partner shvati šta vam treba, jasno to izgovorite. Sve počinje od vas. Ako želite da imate kvalitetan partnerski odnos, ako želite da vas partner podrži i voli i da bude tu uz vas – prvo počnite to sami sebi da obezbjeđujete. Zapitajte se šta vam je stvarno potrebno, šta zaista želite. Kada napravite tu listu i kada vidite ko ste vi u stvari, kada prestanete da se skrivate iza uloga koje mislite da treba da igrate u partnerskom odnosu, sam odnos će doći u sklad.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti