Tri namirnice koje jačaju imunitet i ublažavaju upale

Piše: Redakcija

Australska holistička nutricionistica Lee Holmes svoj je jelovnik dopunila ovim protuupalnim i iscjeljujućim namirnicama te ga tako prilagodila potrebama tijela nakon što joj je dijagnosticirana fibromialgija. Na taj je način život obilježen tegobama uspjela zamijeniti dobrim osjećajem u vlastitom tijelu. Cjelokupnom zdravlju pridonio je tzv. supercharged princip prehrane te tri “supernamirnice” kojima začini obroke.

Češnjak

Potiče rast bijelih krvnih ćelija, boraca protiv bakterija i virusa, a pored toga je dokazano i da usporava rast štetnih bakterija i gljivica. Svježi češnjak najbolja je prirodna alternativa antibioticima. Također, pokazalo se da ova namirnica učinkovito snižava povišeni krvni pritisak i LDL holesterol.

Đumbir

Ova biljka se od davnina koristi za tretiranje mučnine i jutarnje mučnine tokom trudnoće, za tzv. morsku bolest ili bolest putovanja, poboljšanje probave i smanjenje nadutosti. Stručnjaci preporučuju uzimanje dnevne doze ekstrakta đumbira jer uspješno ublažava upalni proces i bol uzrokovanu osteoartritisom.

Kurkuma

Znanstvenici su potvrdili ljekovito svojstvo ove biljke, a mnogi ju koriste i kao protuupalni lijek s obzirom da sadrži aktivnu supstanciju kurkuminu. Inače, kurkumin također pomaže kod LDL holesterola i drugih bolesti na nekoliko načina. Najprije djeluje kao antioksidans kako bi spriječio oksidaciju LDL holesterola, održavajući ga na onoj razini koja je korisna te pored toga povećava LDL receptore i na taj način sprječava trošenje LDL holesterola u krvotoku. Kurkuma štiti masnoće od oksidacije prilikom kuhanja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti