Čišćenje ruku alkoholom može dovesti do ozbiljnih opekotina

Piše: Redakcija

Zbog pandemije korona virusa mnogi ne mogu pronaći dezinfekcijska sredstva na policama trgovina, drogerija i apoteka. Zato dolaze u iskušenje da posegnu za bilo čim, čak i alkoholom. Ipak, to možda nije pametno.

– Alkohol je sastojak proizvoda za dezinfekciju i čišćenje, ali ne može svaki ubiti bakterije. – kaže za “Men’s Health” dr. Robert Glatter.

Preporuka stručnjaka je da za čišćenje koristite registrovana dezinfekcijska sredstva ili sapun i vodu. 

Teoretski, alkohol se može koristiti za dezinfekciju tvrdih predmeta, navodi “Good Housekeeping”. Međutim, površina mora ostati vlažna barem 30 sekundi kako bi se neutralizirale bakterije. Sredstva sa 70 % alkohola brzo isparavaju, što ovu metodu čini neefikasnom. S druge strane, alkoholna pića sadrže maksimalno do 40 % alkohola, što znači da nisu učinkovita za rješavanje bakterija. 

Što se ruku tiče, sapun i voda bi trebali biti vaš prvi izbor.

– Pripazite da perete i dio među prstima te ispod noktiju i to barem 20 sekundi. – dodaje dr. Glatter.

Naravno, ponekad pranje ruku nije moguće, tada koristite sredstva za dezinfekciju ruku s barem 60 % alkohola. Stručnjaci su strogo protiv toga da sami proizvodite sredstva za dezinfekciju ruku. Smatraju da je nemoguće u kućnoj radinosti napraviti učinkovito rješenje. 

– Izopropilni alkohol dehidrira kožu, a može dovesti i do opekotina. Još važnije, oštećeni dijelovi kože su pod većim rizikom od infekcija. – upozorava dr. Glatter.

Neki proizvođači alkoholnih pića na društvenim su mrežama sami upozorili da njihovi proizvodi nisu namijenjeni za higijenu ruku. 

Uglavnom, najsigurnije je prati ruke toplom vodom i sapunom. Kada ste u kupovini, nemojte dodirivati lice i operite ruke čim dođete kući.

Pročitajte još