Ovaj čudesni cvijet čisti organizam, daje energiju i olakšava bronhitis

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM

Iako je najpoznatiji kao jedan od prvih vjesnika proljeća, jaglac je ujedno i ljekovit. Ljekovitost jaglaca prepoznata je u 15. stoljeću, a posebno se koristio kod paraliza koje su bile posljedica moždanog udara. Danas se kao sredstvo za iskašljavanje i blagi sedativ koriste dvije vrste jaglaca. Obični jaglac (Primula vulgaris) koji se prepoznaje po prizemnim listovima i cvjetnim stabljikama kod nas je mnogo češći, ali nešto slabijeg djelovanja od ljekovitog jaglaca ili jagorčevine (Primula veris).

Ova biljka sadrži čitav niz ljekovitih materija, prije svega saponin koji djeluje na smekšavanje i rastvaranje sluzi. Saponin je uglavnom sadržan u korijenu, ali su spojevi saponina sadržani i u zelenoj čaški cvijeta i u listovima pa cvjetove treba brati zajedno s čaškom. Osim toga, zelena čaška sadrži vitamin C. Jaglac je kao jedna od prvih proljetnih biljaka neobično važan jer liječi sve katare, prekomjernu sluz, kašalj i gripozne pojave koje se pojavljuju krajem zime.

Nadoknađuje u organizmu istrošeni vitamin C. Jaglac se preporučuje kao lijek kod teških bronhalnih katara, upale pluća ili hripavca. Osim toga, korijen, a i cvjetovi jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje bolesti gihta i reumatizma. Obični jaglac prvi je vjesnik proljeća. Mladi listovi izuzetno su bogati vitaminom C, a mogu se jesti u salatama, supama, miješanim varivima i vitaminskim čajevima. Iako nije osobito ukusno, pomaže protiv proljetnog umora. Ovu vrstu jaglaca naći ćemo u cvatu od kraja februara do aprila, najviše na sunčanim, suhim livadama i obroncima, u voćnjacima, uz grmlje i na svjetlijim mjestima u listopadnim šumama. Lišće jaglaca ubrajamo među najbogatije izvore vitamina C.

Za pripremu svježih salata mogu se upotrebljavati samo potpuno mladi listovi. Iako nisu posebno ukusni, mogu se jesti usitnjeni i izmiješani s drugim biljem. Od mladih listova mogu se priređivati supe i miješana variva te vitaminski čajevi. Budući da sadrže tragove saponozida ne treba ih jesti u prevelikim količinama. Želite li uzgojiti jaglace u vrtu, obični jaglac posadite u bogatu, vlažnu zemlju i laganu sjenu (npr. ispod voćaka). Rani (ljekoviti) jaglac bolje će uspijevati na područjima sličnijim njegovom prirodnom planinskom staništu, tj. na dobro dreniranom sunčanom tlu. Jaglace je najjednostavnije razmnožiti dijeljenjem busenova, a posađene biljke dobro je malčirati.

Od cvjetova jaglaca rade se mnogi ljekoviti pripravci. Cvjetovi jaglaca mogu se pomiješati s jednakim dijelovima brezova i koprivina lista te od njega pripravljati čaj koji se upotrebljava za proljetno “čišćenje krvi”. Takav čaj pije se polagano, od dva do tri puta na dan.

Recepti za čaj protiv kašlja, ljekovito vino

Protiv dugotrajnog kašlja pomaže mješavina od 40 g korijena jaglaca, 20 g sjemenki anisa, 2 g sjemenki komorača i 20 g lista podbjela – od jedne kašičice mješavine pripremi se čaj koji se pije od dva do tri puta na dan, zaslađen medom. 
Za pripremu ljekovitog vina od jaglaca staklena tegla rastresito se napuni svježim cvijetom i listom jaglaca te prelije do vrha bijelim vinom. Teglu zatvorimo i stavimo na toplo mjesto. Nakon tri sedmice procijedimo i prelijemo u staklenu bocu. Ovo vino se tradicionalno koristilo za jačanje srca, a uzimalo se tako što se tri puta dnevno po 1 velika kašika ovoga vina rastopila u čaši vode. 

Cvjetovi ranog jaglaca koriste se za ukrašavanje hrane i slatkiše

Rani jaglac, proljetni jaglac ili jagorčevina trajna je biljka koja za razliku od običnog jaglaca nosi na vrhu stabljike cvjetove složene u štitasti cvat koji je nagnut na jednu stranu. Cvjeta od marta do maja. Ova lijepa biljka raste na brdskim livadama izloženim suncu, u svjetlijim listopadnim i miješanim šumama te na njihovim rubovima, među grmljem, osobito na brežuljcima s vapnenastom podlogom.

U zemljama srednje Europe ovaj se jaglac češće iskorištava za jelo od običnog jaglaca. U Njemačkoj najviše koriste cvjetove koji imaju ugodan, slatkasti miris. Od vjenčića svježih cvjetova posebnim postupcima pripremaju jaglačevo vino i ocat, a osušene slatkaste vjenčiće stavljaju u supe i kolače. I listovi se koriste kao proljetno povrće koje se dodaje u salate, supe i variva. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti