Kako razvedeni roditelji da se dogovore kod koga će biti dijete tokom pandemije?

Piše: Lejla Bejdic

PITALI SMO DOKTORA

Prof. dr. sci. Mujo Hasković, doktor  psiholoških  nauka

Samim činom razvoda svojih roditelja, djeca su izložena teškom traumatskom događaju koji ima negativne posljedice na njihov psihosocijalni razvoj

 

Djeca su po svojoj prirodi, zbog nedostatka životnog iskustva ranjiva

 

Kako razvedeni roditelji da se dogovore kod koga će biti dijete tokom pandemije?

VAŽNO JE UREDITI ODNOSE IZMEĐU DJETETA I RODITELJA S KOJIM DIJETE NE ŽIVI

 

Informacije o maloj djeci treba u dogovoreno vrijeme da daju roditelji kod kojih je dijete smješteno. Kako je djetetu i kako se razvija, roditelj skrbnik može pokazati putem video-linka. To je prilika, da se vide drugi roditelj i dijete. Informacije se mogu prenijeti i telefonom (starija djeca mogu obavljati razgovore s drugim roditeljem), dopisivati se e-mailom, vidjeti se putem telefona (skype) itd. Roditelji, ako im je dozvoljeno kretanje, informacije o djetetu mogu prenijeti i u direktnom kontaktu, uvažavajući mjere opreza i preventive. Djeci treba iskreno prenijeti sadržaje tih razgovora.

 

Šta savjetujete kada je komunikacija između razvedenih roditelja loša?

 

Razvedeni roditelji treba da se oslobode negativnih emocija, prije svega sujete i da “izvuku” posljednji atom empatije, kako bi ove zaista teške trenutke izolacije maksimalno humanizirali svojoj djeci. Takva investicija u svoju djecu je u ovom trenutku prisilne izolacije višestruko isplativa. Zbog enormnog broja spoljnjih ekscitacija  koje u svakom trenutku djeluju na njih, oni gube sposobnost dobre koncentracije i usmjeravanja misli na svoju djecu. Neki faktori kao što su: nove afektivne veze, djeca iz novih brakova, gubitak posla, materijalno siromašenje, traženje utjehe i pokušaj traženja homeostaze u alkoholu, sedativima, drogama i drugim sredstvima ovisnosti, samo pogoršavaju situaciju, smanjujući sposobnost fokusiranja na stvarne problem u kojima se nalaze njihova djeca. Sva komunikacija roditelja i akcije koje poduzimaju roditelji treba da su prilagođeni svakom djetetu posebno. Dok je jednom djetetu važna čokolada, drugom kvalitetan školski pribor, trećem neka dječija igračka, postoje djeca kojima je najvažniji kontakt s “drugim” roditeljem, vizuelni, telefonski, pismo, usmeni prijenos informacije od roditelja kod koga trenutno boravi.

 

Kakve posljedice za djecu može imati pandemija, izolacija općenito?

 

Čovjek se generalno plaši promjena. Djeca posebno. Neizvjesnost donosi stanje anksioznosti kao straha od nepoznatog, straha od samoga sebe. U svemu tome je sreća što je čovjek, u ovom slučaju djeca (jer o njima govorimo i njihovim navikama), jako prilagodljiv. Posljedice će sigurno biti velike i negativne. U kom intenzitetu i koji broj djece će ih osjetiti, nije moguće znati. Ne postoji poznata nauka niti poznata  naučna metoda da to predvidi. To zavisi od više faktora: uzrasta djeteta, njegove vulnerabilnosti, uspjeha u ranijem razvoju, okruženja u kojem provodi dane u karantinu, emocionalne, materijalne, moralne i socijalne podrške razvedenih roditelja, ali i ostalih članova uže i šire porodice.

 

U uslovima izolacije su smanjene šanse za druženjem. Tu su roditelji, da smognu snage i kompenziraju koliko mogu sve negativne silnice koje djeluju na djecu u periodu pandemije.

 

 

SAVJET VIŠE

 

Dragi  roditelji, razvedeni i oni koji su sreli srodnu dušu. Čuo sam, da neka stara kineska izreka kaže: “Sve prođe”! Za neke stvari nam se jednom u životu pruži prilika koju sada imamo. Bilo bi dobro da roditelji razvedene djece, ali i roditelji gdje su kompletne porodice, iskoriste ovo vrijeme i svoju priliku. Samo malo ljudskosti i eto osmijeha na licima “naše” djece. 

 

Pročitajte još