Dr. sc. Alija Gežo: Ako je voda ušla u uho, ne pomaže „skakanje na jednoj nozi“

Piše: Lejla Bejdic

Docent dr. sc. Alija Gežo, specijalist otorinolaringologije, osnivač PZU Poliklinika „Dr Gežo“

 

Šta je cerumen ili ušni vosak, koliko je on važan za naše zdravlje ?

 

– Cerumen je proizvod žlijezda u koži zvukovoda koji nije nekada dozvoljavao da u dubinu zvukovoda prodru neki insekti i druge životinjice dok je čovjek boravio u prirodi i nije bio kao danas civilizirano biće, nego je spavao u pećini, na podu i na drveću i slično. Dakle smola je u uhu, takozvani rudiment.

 

Kako je najpravilnije očistiti uši od kuće? Da li se preporučuje upotreba štapića za uši?

 

Pri uobičajenoj ličnoj higijeni lica i tijela, pokvasi se samo prednja strana uške i osuši frotirnim peškirom. Uši se čiste „LAKTOVIMA“! Štapići su namijenjeni za čišćenje i podmazivanje sitnih ležajeva u metalnoj industriji, ali su meritorne institucije nedavno zabranile njihovu proizvodnju na teritoriji Evropske unije, baš zbog nepravilne upotrebe u „toaleti“  zvukovoda.

 

U prodaji se mogu pronaći i različita druga pomagala za čišćenje uha poput „svijeća za uho“. Da li vi to preporučujete ili je, ipak, najvažnije posjetiti doktora?

 

– Ja sam, nažalost, u nekoliko slučajeva čistio posljedice  paljenja tih „svijeća za uho“. Naime, ugrije se vosak koji je na papirnoj ili krpenoj podlozi i razlije po koži zvukovoda i doslovno začepi pore kože u zvukovodu. Pacijenta to iritira, probate li to očistiti, dodatno se koža zvukovoda povređuje, pa je potom neophodno liječenje danima i to kombinacijom pretežno injekcionom terapijom antibioticima.

 

Koliko često je potrebno isprati uši i na koji način se to izvodi?

 

– Ako  su zvukovodi uski, neko je  želio „očistiti“ uši u sopstvenoj režiji  i slično onda se zukovodi ispiraju vodom od 30 stepeni Celzija (mlaka) do 44 stepena (vruća) voda. Potom se pod kontrolom mikroskopa napravi dodatna toaleta i posuši koža zvukovoda jer bi u suprotnom moglo doći do upale kože zvukovoda.

Je li bolno?

 

– Ne smije biti bolno ispiranje uha, osim ako se u njemu ne nalaze hronične promjene na strukturama po ranijim upalama uha. Pravilo je da ljekar ispira zvukovode, mada se u praksi godinama ovo krši i uši ispiraju medicinske sestre i tehničari.

 

Bliži se sezona godišnjih odmora i odlazaka na more. Često se desi da na moru uđe voda u uši, koju ljudi ne znaju izbaciti i moraju ići u posjetu doktoru, jer im stvara nelagodu. Koji je najbolji savjet  da se riješimo vode koja uđe u uši ako nismo u mogućnosti odmah posjetiti doktora?

 

– Ako je zvukovod normalne širine (podoban malom prstu), smola se iz njega spontano odstranjuje, u svim drugim slučajevima treba prije odmora posjetiti ljekara spec. ORL radi kontrole stanja u zvukovodima, bude li smole u ušima, radi se lavaža i oto mikrotoaleta. Uđe li voda u zvukovode pa potom pacijent ima osjećaj zapušenosti, u pravilu ne pomaže „skakanje na jednoj nozi“ ili naginjanje glave lijevo i desno.

Mudrije je leći na stranu zapušenog uha nekoliko sati ili cijelu noć i ujutro, ako je uho „otpušeno“, pregled kod spec ORL može čekati; bude li zapušeno, onda  treba potražiti pomoć ORL specijaliste s obzirom na prijeteću upalu prvo vanjskoga pa srednjega uha. Pacijenti nekada dolaze na pregled cca. 10 dana nakon začepljenja uha vodom, a da ne bude upala, ali se ovakav odnos prema subjektivnim tegobama ne preporučuje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti