Izbjegavajte spavati na suncu

Piše: Redakcija

Instagram

Često se zna dogoditi da na plaži, opijeni sunčevim zrakama i ugodnom toplinom nesvjesno zaspimo. No, iako spavanje na plaži zvuči primamljivo, ono itekako može naštetiti vašoj koži.

Naime, spavanje na suncu, iako zvuči bezazleno, nije uvijek dobra ideja jer može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

-Drijemanje na suncu zapravo može uzrokovati velika oštećenja od sunca. Oslanjanje samo na kremu za sunčanje kao jedinu obranu je pogrešno; ona vas neće učiniti neranjivima na sunce, a posebno ćete biti izgorjeti na područjima gdje ste propustili namazati neko mjesto ili ste pretanko nanijeli kremu za sunčanje – tvrdi  Harriet Dalwood, glasnogovornica Britanskog udruženja dermatologa.

– Krema za sunčanje također se može ukloniti znojenjem, a treba je nanositi najmanje svaka dva sata. Također, krema s SPF faktorom bi trebala biti jedna od zaštita od sunca, a ne jedina. Zbog toga potičemo ljude da koriste zaštitnu odjeću i idu u hlad. Važno je imati na umu da se jednom nanesena oštećenja na koži ne mogu poništiti, pa ako ste na plaži i osjećate se umorno, maknite se sa sunca u hlad – objasnila je.

Svi znamo koliko je važno nošenje SPF-a, a mnogi ljudi sada čak i uživaju u nanošenju izabrane kreme za sunčanje zahvaljujući modernim formulacijama koje nisu guste i ne ostavljaju bijeli trag. Ali budimo iskreni, vjerojatno nemamo svi naviku da je ponovno nanosimo onoliko često koliko bismo trebali. Pa čak i da imamo, teško da ćemo svakom dijelu kože posvetiti jednaku pažnju.

Oštećenja kože, kako estetske, tako i zdravstvene, lako je zadobiti tijekom drijemanja u svom vrtu, na plaži ili parku. Doktorica Thivi Maruthappu, savjetnica za dermatologe i glasnogovornica British Skin Foundation, kaže da je spavanje na suncu ‘dermatološka noćna mora’.

– Izlažete se riziku od opeklina jer niste svjesni koliko je sunce jako i vjerojatno nećete toliko često nanositi kremu za zaštitu od sunca koliko biste trebali. Ako ipak želite odspavati, pronađite mjesto u hladu, nanesite SPF i pokrite se UPF zaštitnom odjećom (odjeća koja je testirana prema SPF standardima), gdje god je to moguće. Bilo bi dobro i da si postavite alarm na telefonu kako ne biste predugo drijemali i obavezno obilno stavljajte kremu s ​​SPF-om svakih nekoliko sati – savjetuje Maruthappu.

Osim kože, postoje i drugi rizici. Naime, ​​dr. Claudia Pastides, upozorava da može doći i do dehidracije.

– Tijelo mora regulirati svoju unutarnju temperaturu da bi unutarnji organi pravilno radili. To čini na nekoliko različitih načina, a jedan od njih je znojenje. Znojenje može uzrokovati dehidraciju, a od dehidracije možete osjećati slabost, umor, glavobolju i vrtoglavicu. Jaka dehidracija pak može biti fatalna. Stoga pripazite da pijete dovoljno vode kad je vani vruće i izbjegavajte spavanje izravno na sunčevoj svjetlosti – objašnjava.

Druge ozbiljne tegobe koje treba uzeti u obzir su toplotni udar i povećana mogućnost od razvoja raka kože. Kratko spavanje na suncu može dovesti do opeklina kojima će trebati dani da zarastu. Zato sljedeći put odaberite mjesto u hladu ili postavite alarm na 20 minuta. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Izvor:24.sata

(Dž.S.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti