Pet faktora koji povećavaju rizik od raka dojke

Piše: Redakcija

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena, a statistički podaci govore kako svaka deseta žena oboli od te opake bolesti. Upravo zbog toga vrlo je važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se ova brojka smanjila. No, obolijevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora, na većinu kojih možemo utjecati sami.

Pretilost

Pretilost kod žena povećava rizik obolijevanja od raka dojke za čak 30 do 60 posto. Ovo istraživanje provela je svjetska organizacija za borbu protiv karcinoma dojke. Masne stanice potiču razvoj ženskog spolnog hormona estrogena. Pojačana proizvodnja estrogena pak potiče razvoj stanica tumora.

Fzička neaktivnost

Fizička aktivnost značajno utječe na naše tijelo. Djeluje protuupalno, jača imunitet i snižava razinu inzulina u tijelu. Na taj način tijelo se lakše samostalno bori protiv bilo kakvih potencijalnih uzročnika bolesti, među kojima je i rak dojke. Rezultati gotovo 30 znanstvenih istraživanja potvrđuju kako se rizik od obolijevanja kod žena koje vježbaju barem tri sata sedmično smanjuje za čak 30 do 40 posto.

Loše prehrambene navike

Brojna istraživanja potvrdila su da crveno meso i šećer potiču razvoj stanica tumora. Ispijanje veće količine alkoholnih pića utječe na jače i brže stvaranje estrogena, a time se povećava rizik od raka dojke.

Povrće pak ima potpuno suprotan efekt. Ono iz skupine kupusnjača (kupus, cvjetača, brokula, kelj) djeluje protuupalno te balansira razinu estrogena u organizmu. Sličan efekt imaju i crveno (paradajz i mrkva) te lisnato povrće (salata i špinat).

Genetika

Žene koje u genima BRCA1 i BRCA2 nose određenu mutaciju, imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka dojke.

Porodična anamneza
Ako je neko u vašoj užoj porodici (majka, sestra, baka) obolio od raka dojke, čak i ako niste nositelj spomenutih gena, šanse za obolijevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u porodici imate više od jedne osobe koja je oboljela od raka dojke, vaš rizik je trostruko veći.

Spadate li u ovu rizičnu skupinu, preporuka je da potražite savjet doktora specijalista, koji će vas upoznati sa svim mogućnostima preventivnog liječenja, odnosno postupcima smanjivanja mogućnosti obolijevanja od raka dojke, kao što je preventivna mastektomija.

Izvor: Zadovoljna.hr

(I.J.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti