7 zlatnih savjeta za snažan imunitet

Piše: Redakcija

U vremenima kad nas prehlada, virusi, nove i nepoznate bolesti poput COVID-a vrebaju, pobrinuti se za  zdravlje sebe i svojih bližnjih postaje imperativ. Naš imunološki sistem brani naše tijelo od stranih agenasa i bolesti. Da bismo najbolje zaštitili svoje tijelo od oštećenja, svaka komponenta imunološkog sistema treba da radi tačno prema planu. Najbolji način na koji možemo osigurati da se to dogodi jeste da  stavimo svoje zdravlje u fokus dnevnih aktivnosti. Stoga vam dajemo sedam ključnih savjeta za očuvanje imuniteta:

 

  1. Vježbanje može potaknuti bolji imunološki odgovor

Studije koje su proučavale kako vježbanje utječe na tijelo na ćelijskom nivou sugeriraju da umjerena fizička aktivnost može učiniti imunološki sistem budnijim tako što će imunološke ćelije distribuirati po cijelom tijelu da traže oštećene ili zaražene ćelije i uništavati ih.

  1. Hranimo se zdravo

Hranjivi sastojci koje dobijate iz hrane – posebno biljne namirnice poput voća, povrća i začinskog bilja – neophodni su za pravilno funkcioniranje vašeg imunološkog sistema. Eterična ulja klinčića, origana, timijana i  cimeta  suzbijaju rast bakterija i štetnih gljivica. Nadalje, cink, folat, željezo, selen, bakar i vitamini A, C, E, B6 i B12 su hranljive materije koje su potrebne za očuvanje zdravog imunološkog sistema, a nalaze se u hrani.

  1. Pravilan unos vitamina i minerala je važan

Istraživanja sugeriraju da nedostatak vitamina C može povećati vjerovatnoću infekcije. Naša tijela ne proizvode sama ovaj esencijalni vitamin rastvorljiv u vodi, pa ga moramo unositi hranom ili uzimati odgovarajuće dodatke prehrani sa vitaminom C. Vitamin C je dostupan u raznim farmaceutskim oblicima (tablete, kapsule, prah, sirupi itd.) u apotekama i specijaliziranim prodavnicama. Preporučujemo uzimanje 1000 mg vitamina C s postepenim otpuštanjem, da bi se dogovarajuće količine vitamina C isporučivale organizmu cijeli dan.

  1. San regernerira organizam

Naše tijelo se liječi i regenerira dok spavamo, što čini adekvatan san kritičnim za zdrav imunološki odgovor. Studije su pokazale da su zdrave mlade osobe koje nemaju ustaljen ritam spavanja  bile podložnije COVID-u i gripi čak i nakon vakcinacije.

  1. Antistres aktivnosti

Postoji mnogo efikasnih tehnika za smanjenje stresa; ključ je pronaći ono što nam zaista pomaže.  Preporučujemo meditaciju, šetanje, druženje s prijateljima, odlazak u prirodu. Slično tome, prilike za smijeh mogu smanjiti ukupni stres, čineći nas dugoročno manje osjetljivim na bolesti.

 

  1. Odbrana organizma pomoću prirode

Sve iz prirode liječi. Boravak na čistom zraku, pogotovo u šumovitim predjelima pomaže čišćenju pluća od toksičnih gasova koje svakodnevno udišemo i zadržavamo u našem tijelu. Ako nismo u prilici izaći iz stana, dovedimo prirodu nama. U prodaji su dostupna mnoga eterična ulja poput bora, cedra, smreke koji možemo upotrebljavati s ovlaživačem zraka ili jednostavno nakapati u posudu s vodom. Eterična ulja čiste zrak, djeluju antimikrobno i pomažu u opuštanju.

 

  1. Držimo zdravstveni problem pod kontrolom

 

Hronična stanja poput astme, srčanih bolesti i dijabetesa mogu utjecati na imunološki sistem i povećati rizik od infekcija. Naprimjer, kada ljudi s dijabetesom tipa 2 ne upravljaju pravilno šećerom u krvi, može doći do hroničnog upalnog odgovora koji oslabi obrambeni sistem tijela, što daje priliku raznim mikrobima i virusima da napadnu. Hronična stanja uveliko znaju zakomplicirati prehladu, gripu, COVID i druga oboljenja. Također, put do potpunog oporavka je duži. Ako bolje upravljamo svojim hroničnim stanjima, pomoći ćemo svom tijelu da se izbori s infekcijom. Zato budimo savjesni, razvijajmo zdrave navike i pazimo na upozorenja naših ljekara.

Na Herbalis web shopu potražite super ponude artikala za osnaživanje imuniteta i još mnogo toga, tamo vas očekuju i:  redovni popusti, te savjeti za dobro zdravlje: https://herbalis.ba/shop/

Piše: Amra Mulabdić, MA farmacije, kompanija Herbalis

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti