Recite da seksu nakon pedesete: Studije su pokazale mnoge prednosti za psihičko i fizičko zdravlje

Piše: Redakcija

Ko kaže da seks mora završiti u pedesetoj? Istina je da nakon te dobi žensko tijelo ulazeći u menopauzu doživljava mnoge promjene, od kojih neke mogu biti manje ugodne. Ali dobra vijest je da je mnogim ženama upravo menopauza bila pozitivna prekretnica u seksualnosti, piše Oprahdaily. U nastavku pročitajte što stručnjaci poručuju o seksu nakon pedesete i kako ga prakticirati.

Seks nakon 50 je dobar za vas

Kvalitetna prehrana, vježbanje i redone kontrole kod doktora svakako će vam pomoći u održavanju dobrog zdravlja te postizanju dugovječnosti. Ali nikako nemojte zanemariti i prednosti spolne aktivnosti u toj dobi. Prema dr. Justinu Lehmilleru, istraživaču na Institutu Kinsey, seks u starijoj odrasloj dobi nije dobar samo za fizičko zdravlje (to je vježba) i psihičko zdravlje (podiže raspoloženje i smanjuje stres), već je dobar i za mozak.

– Studije su pokazale da starije osobe koje imaju više seksa imaju bolje pamćenje, kaže on. Osim toga, pokazalo se da seks pomaže i u emocionalnoj povezanosti, a ljudi koji su u emocionalnim vezama žive duže – kažu stručnjaci.

Imate više seksualne slobode i možete biti spontani

Napokon se više ne morate brinuti o kontracepcijskim sredstvima i nervozno brojati dane do iduće menstruacije.

– Bez problema s mjesečnicama, intimnost može biti spontanija i manje stresna, stručnjakinja za seks dr. Juliana Morris. Zato odbacite sve kalendare i izbrišite sve aplikacije za praćenje menstruacije i jednostavno se prepustite strastima. Još jedna pozitivna stvar kod seksa u pedesetoj jest oslobođenje od svih strahova koji vas mogu sputavati. Dok ste u mladosti možda bile opterećene oko svoje seksualne izvedbe, sada bolje razumijete svoje tijelo i znate što je najbolje za vas.

Vaše tijelo ima koristi od orgazama nakon menopauze

U menopauzi, vaše tijelo se suočava s gubitkom hormona estrogena koji je važan za održavanje vlažnosti rodnice što može dovesti do atrofije i bolnog spolnog odnosa, kažu stručnjaci. Ali dobra vijest je da redovan seks može pomoći u održavanju vlažnosti i gipkosti vagine – što se više seksate, to ste vlažniji. U slučaju da to ne pomaže, uvijek možete koristiti i prirodni lubrikant na bazi vode.

Imat ćete bolji seks ako ste u dobroj formi

– Većina nas neće moći raditi pozicije Kama Sutre s 50 godina na način na koji bismo to mogli imati u 20-ima, poručuje Antonia Hall, autorica knjige The Ultimate Guide to a Multi-Orgasmic Life. Međutim, održavanje dobre kondicije može pomoći. Tu se preporučuju kardio vježbe za postizanje izdržljivosti, ali svakako probajte i uključiti vježbe poput joge za veću fleksibilnost kako bi se spriječile moguće ozljede. Hall također naglašava važnost izvođenja Kegelovih vježbi kako bi ojačali mišiće zdjelice.

– To će vam pomoći da  dođete u kontakt sa svojom seksualnom energijom i omogućit će vam intenzivnije orgazme, kaže ona. Ako to nije dobar razlog da se oznojite, što je?

Vaše tijelo je savršeno takvo kakvo jest

S godinama, naše tijelo se mijenja i stari. Zapamtite da je to prirodno i prihvatite svoje tijelo onakvo kakvo jest. Ako imate problema s time, certificirana stručnjakinja za seksualnost dr. Jane Fleishman predlaže korištenje svijeća i prigušivanje svjetla.

– Ako vam nije ugodno skidati se pred partnerom, uđite u krevet prije njega, savjetuje ona. Ali na kraju, nemojte dopustiti da vaše nesigurnosti stanu na put u užitku razmjenjivanja intimnosti s vašim partnerom.

Određeni položaji su sigurniji od drugih

Seks može biti fizički zahtjevan – neki položaji mogu vam stvarati pritisak na kukovima, koljenima ili leđima. Zato Hall preporučuje da isprobate položaje koji koriste veće mišićne skupine, kao što su misionarski, položaj kašike i položaj psa. Kada pronađete favorita, “poštujte svoja ograničenja i usredotočite se na disanje”, kaže ona. Što dublje dišete, dobivate više kisika, što znači intenzivnije orgazme. Stoga duboko udahnite i uživajte!

Stvari još uvijek mogu biti uzavrele

Nikad nije prekasno da sa svojim partnerom probudite strasti – postoje razni načini kako to možete ostvariti. Morris preporučuje intimnost u različito doba dana. “Probajte seks prije večere, a zatim kuhajte ili idite van jesti”, kaže ona. “To potpuno mijenja vibraciju obroka.”

Također preporučuje da sa svojim partnerom napravite popis svih seksualnih/intimnih stvari koje nikada niste radili, a htjeli biste isprobati, i počnete raditi na tome. Npr. seks igračke posebno dizajnirane za parove mogu biti odličan način za dodavanje nove dimenzije seksu, čak i sama kupovina njih može biti uzbudljiva.

– Jedna od pozitivnih strana je to što znate što volite i možete imati samopouzdanja da to iskomunicirate, kaže ona.

 

Izvor: sensa.hr

(S.P.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti