Šta je Ramsay–Huntov sindrom, od kojeg boluje Justin Bieber?

Piše: Selma Hodo

Nakon što je Justin Bieber javnosti obznanio da pati od Ramsay-Huntovog sindroma, mnogi su se zapitali o kakvoj je bolesti tačno riječ. Naime, Ramsay-Hutov sindrom je rijedak neurološki poremećaj koji se javlja kada virus varičela-zoster inficira nerv u glavi blizu unutrašnjeg uha. Nakon što preležite male boginje kao dijete ili šindre kao odrasla osoba, virus može da miruje u tijelu

Ramsay-Huntov sindrom poznat je još i kao ušni herpes zoster. To je infekcija ganglija osmog moždanog živca i genikulatnog ganglija nervusa facialisa izazvana herpes zoster virusom. Faktori rizika za infekciju herpesom su imunodeficijencija izazvana zloćudnom bolešću, hemoterapijom ili infekcijom HIV–a.

Ova neurološka bolest dovodi do pojave vezikula na koži oko ušnog kanala, paralize lica, bolova u ušima i drugih karakterističnih znakova. Procjenjuje se da od Ramsay-Huntovog sindroma otpada između 16 i 18 posto svih jednostranih paraliza lica. Ovaj sindrom nije opasan po život, međutim, mišićne promjene koje ga karakteriziraju mogu značajno da ometaju život onih koji pate od njega. Isto tako, manje od polovine oboljelih ljudi u potpunosti se oporavlja od ovih simptoma.

SIMPTOMI BOLESTI

Jedan od najkarakterističnijih znakova za dijagnozu Ramsay Huntovog sindroma je prisustvo djelomične ili potpune paralize mnogih mišića lica, koja se manifestira kroz poteškoće u pokretanju usta, poput onih potrebnih za jelo, ili zatvaranje usta.

Pacijenti obično imaju paroksizmalni bol duboko u uhu. Bol često zrači ka spolja u ušnu školjku i može biti povezan s konstantnijim, difuznim i tupim bolom u pozadini. Početak bola obično prethodi osipu nekoliko sati, pa čak i dana.

Vezikularni osip u uhu ili u ustima (čak 80 posto slučajeva), osip koji može da prethodi početku pareze/paralize lica, ipsilateralna pareza lica donjeg motornog neurona, vrtoglavica, ipsilateralni gubitak sluha, glavobolje, dizartrija, ataksičan hod, te groznica.

KAKO SE LIJEČI?

Ciljevi liječenja ovog sindroma su minimiziranje invaliditeta i ublažavanje simptoma. Klinički dokazi pokazuju da je raniji početak liječenja povezan s boljim ishodima, na osnovu dokaza iz kliničkih studija koje pokazuju da je početak liječenja u prvoj sedmici povezan s najvećom stopom poboljšanja, iako liječenje započeto kasnije i dalje ima neke koristi.

Premda nema pouzdanih dokaza o djelovanju kortikosteroida, antivirotika ili hirurške dekompresije, to su možda jedini načini liječenja koji imaju nekog učinka. Naravno, treba se obratiti svom ljekaru, da bi odredio potrebnu terapiju.

ŽIVOTNA DRAMA JUSTINA BIEBERA

Kanadska pop zvijezda Justin Bieber nedavno je objelodanio da pati od rijetkog oblika paralize lica zbog koje je otkazao koncerte na novoj svjetskoj turneji.

U snimci objavljenoj na društvenim mrežama, na kojoj se jasno vide posljedice paralize, Bieber je objasnio da mu je postavljena dijagnoza Ramsay Huntovog sindroma.

– Znam da će ova oluja proći, molim se Bogu i znam da je on sa mnom u ovim trenucima – napisao je Justin Bieber na svom profilu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti