Znakovi da vaš organizam ne podnosi gluten

Piše: Redakcija
Gluten je dio bjelančevine koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma, zobi.. Osim u žitaricama, gluten je sastavni dio brojnih proizvoda široke potrošnje kao što su tjestenina, razni umaci i dodaci prehrani. Procjenjuje se da je skoro 40 posto svjetske populacije netolerantno na gluten.

Ako osjećate neke od sljedećih smetnji u organizmu, postoji mogućnost da ga organizam ne podnosi gluten.

Probavne smetnje, kao što su gasovi, nadutost, proliv pa čak i zatvor, problemi sa želucem u problema sa varenjem.

Neurološki simptoni, kao što su vrtoglavica ili osjećaj da nemate ravnotežu, hormonska neravnoteža, migrenske glavobolje, hronični umor i fibromijaglije.

Upale, otok ili bol u zglobovima.

Problemi s raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija.

Emocionalni problemi uključujući stalnu razdražljivost i iznenadne, iracionalne promjene raspoloženja.

Svi ovi simptomi se mogu naći i kod drugih bolesti ili zdravstvenih problema. Zato je veoma teško postaviti dijagnozu samo na osnovu simptoma. Preporuka je da ukoliko sumnjate na glutensku intoleranciju vodite dnevnik prehrane. Prije svega zapišite sve simptome koji vas muče, bilo povremeno, bilo hronično. Zatim pokušajte dva mjeseca jesti hranu bez glutena. Ishrana bez glutena znači da prestajete jesti pšenicu, raž, ječam te ostale žitarice koje sadrže gluten.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti