Šta vam nokti otkrivaju o vama

Piše: Redakcija

Blijedi nokti

Blijedilo na noktima zapravo opisuje vrlo svijetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promjena može ukazivati na anemiju i pomanjkanje crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita zbog čega bi trebali napraviti analizu krvi.

Anemija je uzrokovana niskom razinom željeza u krvi i zato je važno promijeniti prehranu i obogatiti je lisnatim svježim povrćem, ciklom, mahunarkama i crvenim mesom.

Krhki, tanki i odvojeni nokti

Iako tanke i krhke nokte mogu biti uzrok genetike ili manjka kalcija, ovakve promjene mogu biti povezane i s nepravilnim radom štitne žlijezde. Ova žlijezda smještena je u vratu, a zadužena je za regulaciju metabolizma, energije i rasta.

Premalo izlučivanje hormona žlijezde dovodi do pojačanog otpadanja kose, tankih i izrazito krhkih noktiju, sporog rasta nokta te odvajanja nokta od kože. Primijetite li ovakve promjene potražite pomoć doktora, a stanje žlijezde se može provjeriti jednostavnim testom preko krvi.

Žuti i zadebljani nokti

Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a popraćena su i žutilom. Ovakve promjene karakteristične su za gljivičnog oboljenja koja se najčešće proširuju o cijeloj površini nokta. Klasični premazi i kreme najčešće nisu učinkovite jer se radi o oboljenju koje je unutar i ispod nokta zbog čega se takva sredstva teško ili nikako ne upijaju u stijenku nokta. Želite li se riješiti ovih ružnih promjena potražite savjet ldoktora koji vam može preporučiti  uzimanje adekvatnog sredstva protiv gljivica.

Bijele linije na noktima

Horizontalne bijele linije preko cijele širine nokta, a koje se pojavljuju na više prstiju zovu se Muehrckeove linije, a mogu ukazivati na pomanjkanje proteina i drugih nutrijenata, ali i bolesti bubrega te abnormalnosti na jetri. Primijetite li ovakve promjene dnevnu prehranu obogatite proteinskim namirnicama pout mesa i jaja, a ako stanje nokta nakon mjesec dana ostane nepromijenjeno potražite pomoć

Modri nokti

Modra boja ispod površine nokta znak je da vašem tijelu fali kisika. Uzrok mogu biti bolesti dišnih puteva ili krvožilnog sustava. Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, no primijetite li ovakve značajne promjene svakako se konsultuhte s doktorom.

Izvor: zadovoljna.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti