Zdravlje zuba je najbitnije stoga nemojte raditi ovih sedam stvari

Piše: Redakcija

Opšte je poznato koliko je zdravlje zuba zapravo bitno za cijeli čovjekov organizam, a da bi zubi ostali zdravi važno je ne samo da ih perete ujutru i uveče i posećujete redovno zubara, već i da prestanete sa određenim navikama koje loše utječu na zdravlje zuba.

Bruksizam

Bruksizam je stručni izraz za prekomjerno, forsirano stiskanje i škripanje zubima koje nije povezano sa žvakanjem hrane, a pogotovo se javlja noću. Pri tome nastaje neobično dugo i nefiziološki jako opterećenje zuba i njihovih potpornih struktura. Ta navika je često u vezi sa emocionalnim stresovima, napetošću, strahom ili zamorom pri čemu je nesvjesno stiskanje zuba povezano sa snažnim pokretima donje vilice lijevo-desno i naprijed-nazad zbog čega dolazi do škripanja i trošenja zuba brušenjem zub o zub. Da bi ste izbjegli probleme, poželjno je da se smanji opterećenje zuba tijekom dana i da se ne jede previše čvrsta hrana. Kapljice za zube će pomoći tokom noći.

Smanjiti konzumaciju gaziranih pića

Gazirani sokovi oštećuju zubnu gleđ i utrostručavaju proces truljenja zubi. Kiselina gaziranih sokova je pogubnija za zube, od bijelog šećera u slatkišima. Šećer i kiseline su kombinacija koja „ubija“ zube. Čak i ako je piće bez šećera, još uvijek postoji prisutna kiselina, koja uništava gleđ i dovodi do osetljivosti zuba.

Grickanje vrha olovke

Često, kada su ljudi zabrinuti ili su vrlo usredsređeni na nešto, imaju običaj da zubima grickaju vrh olovke. To može dovesti do pojavljivanja pukotina u zubima. Bolje je tražiti alternative i ukloniti napetost drugim sredstvima.

Otvaranje nečega

Zubi se koriste za jelo, pa ih koristite za tu namjenu, a ne kao alat. Ne otvarajte bočice zubima, nemojte cijepati plastične kese ili konce. Zubi nisu noževi, otvarači ili makaze, a sve ove manipulacije u domaćinstvu mogu im nanijeti veliku štetu.

Puno kafe

Ako ste strastveni ljubitelj kafe, čuvajte se problema sa zubima. Sadržaj kofeina u vašem omiljenom energetskom piću, nažalost, može izazvati osjećaj suhih usta, a nedostatak pljuvačke i vode dovodi do razvoja karijesa.

Pušenje

Još jedan razlog zašto je pušenje štetno. Duhan povećava količinu plaka na zubima.

Pročitajte još