Šta nam organizam poručuje kad nam se jede meso ili sir

Piše: Redakcija

Stručnjaci kažu kako bismo trebali, osim ako stalno “pogrešno” čujemo da nam se jede slatko, jer žudnja za slatkim zapravo nema puno veze s tim da nam u organizmu nešto nedostaje, osim pravih kalorija. Zato to osluškivanje kod slatkog ne pali, ali je iznimno važno ne ignorisati žudnju primjerice za mesom ili sirom.

“Kad osjetite da vam se jede određena vrsta hrane, nikada nemojte zatomiti tu žudnju jer vam tijelo zapravo poručuje čega mu u tom trenutku najviše nedostaje“, spomenula je o ovoj temi nedavno jedna američka nutricionistica, međutim, kako ne bi dizala bespotrebnu paniku, naglasila je da trenutna žudnja za određenim namirnicama ne mora ukazivati na poremećaje u metabolizmu ili bolest, već trenutni nedostatak određenih nutrijenata.

Zato ako vam se odjednom neopisivo jede meso, velike količine mesa, to bi mogao biti znak da vam u organizmu nedostaje željeza. To se posebno odnosi na žene tokom menstruacije kad zbog obilnijeg krvarenja gube veće količine željeza.

Ako vam se pak odjednom neopisivo jede sir, to je pak često znak da vam u organizmu nedostaju masnoće. Ali ne bilo koje masnoće, već omega 3 masne kiseline koje ne biste trebali nadomjestiti baš sirom već zdravijom kombinacijom namirnica koje obiluju omega 3 masnim kiselina poput masne, ali zdrave ribe, orašastih plodova ili sjemenki, piše Index.hr.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti