Zdravo ne mora biti zaista zdravo

Piše: Redakcija

Danas je vrlo moderno jesti hranu spremljenu od namirnica u kojima nema glutena. Tako se tvrdi da teniser Novak Đoković svoje uspjehe na sportskom terenu dijelom ima zahvaliti bezglutenskoj hrani, a činjenica je da je ne tako davno pod njegovim imenom objavljena u kuharica sa receptima bezglutenskih jela.

 Skriveni rizici

No, tekst objavljen na portalu Sciencedaily.com upozorava da je bezglutenska hrana namijenjena isključivo oboljelima od celijakije, te da se iza deklaracije „Gluten-free“ mogu skrivati i neki rizici.

Osobe koje konzumiraju bezglutensku hranu potencijalno su pod rizikom povećanog unosa arsena i žive – toksičnih metala koji mogu voditi do kardiovaskularnih poremećaja, razvoja raka i neuroloških problema.

Naučnici Univerziteta Illinois u Chicagu (IC) objavili su studiju u časopisu Epidemiology u kojem su analizirali podatke Nacionalnog programa praćenja zdravlja i nutricionizm kako bi povezali bezglutensku prehranu i pojavu biomarkera za toksične metale iz krvi i urina.

Iako svega 1 posto populacije SAD-a boluje od celijakije, bezglutenska prehrana je u stalnom porastu, pogotovo zbog naučno neosnovanih izvorada unos glutena uzrokuje upalne procese u tijelu.

Bezglutenska prehrana se preporučujea osobama koje boluju odcelijakije, međutim, unatoč stagniranju broja oboljelih od ove bolesti, u posljednje 3 godine broj osoba koje se hrane bezglutenski porastao je za 67 posto.

Bezglutenski proizvodi često sadrže rižino brašno kao zamjenu za pšenicu. Riža je poznati bioakumulat određenih toksičnih metala, poput arsena i žive iz gnojiva, tla ili vode, no još uvijek se malo zna o utjecaju prehrane bogate rižom na zdravlje ljudi.

Tokom istraživanja Maria Argos, docentica epidemiologije pri Univerzitetu Illinoisi njezin tim analizirali su urin 7471 osobe od kojih su 73 osobe izjavile kako se hrane bezglutenski.

Uspoređujući njihove rezultate s osobama koje su konzumirale gluten, osobe koje su izbjegavale gluten u prehrani imale su čak dvostruko više arsena u urinu dok je koncentracija žive u urinu istih ispitanika bila čak 70 posto viša.

 Moguće posljedice

Rezultati su jasno pokazali kako nije svaka „zdrava prehrana” nužno zdrava. „Rezultati indiciraju kako bi bezglutenska prehrana mogla imati opasne posljedice za osobe koje je prakticiraju”, navodi Argos.

Iako su daljnja istraživanja nužna kako bi se dokazali negativni utjecaji arsena i žive, kontrola koncentracije tih metala u hrani bi trebala biti stroža u SAD-u.

U Evropi postoje regulacije izlaganja arsenu putem hrane i vode, no stalnim i povećanim unosom namirnica koje imaju mnogo arsena, poput algi, kafe, piva, riže i ribe, osobe riskiraju nakupljanje tog teškog metala u organizmu i pojave opasnih poremećaja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti