Simptomi u trudnoći koje ne smijete zanemariti

Piše: Redakcija

Bez obzira na to koliko čitate o trudnoći u časopisima i knjigama ili razgovarate o tome s drugim trudnicama, katkad ćete možda teško procijeniti je li ono što osjećate tokom tih devet mjeseci potpuno normalno ili nije. Zanemarivanje naizgled bezazlenih simptoma može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, a opet, neki su često samo lažna uzbuna. Kako razlikovati jedne od drugih?

Navodimo simptome koji vam mogu pomoći da otkrijete imate li razloga za zabrinutost i trebate li se odmah javiti svom doktoru.

 

Opšte loše osjećanje

Ako ne možete tačno utvrditi simptom, ali jednostavno se ne osjećate dobro, osjećate neodređenu nelagodu, vjerujte svom osjećaju i nemojte ga zanemariti. Nazovite svog doktora i opišite mu simptome. Možda je lažna uzbuna, a možda zaista postoji problem koji se, rano otkriven, može brzo i lako riješiti. U svakom slučaju, ako je sve u redu, osjećat ćete se mirnije. Vaš doktor redovno prima takve pozive i trebalo bi mu biti drago što vam može dati savjet.

 

Bol po sredini stomaka

Jak ili oštar bol u sredini gornjeg dijela vašeg stomaka, propraćen mučninom ili povraćanjem, pa i bez njih, može značiti nekoliko stvari – probavne smetnje, trovanje hranom ili virusnu gripu. No može biti i preeklampsija, poremećaj koji se događa u 5-8 posto svih trudnoća i češći je u prvoj trudnoći. Obično se javlja nakon 20. nedjelje trudnoće, no može se javiti i prije. Utječe na majku i na nerođeno dijete te vrlo brzo napreduje. Ključni simptomi, koji se mogu utvrditi pregledom, jesu povećan krvni pritisak i protein u urinu. Ostali simptomi uključuju uporne glavobolje, zamućen vid ili osjetljivost na svjetlost i bol u abdomenu, kao i nagao prirast težine. Preeklampsiju karakteriše i oticanje, ne samo stopala nego i lica i ruku. Jedini siguran način da se otkrije poremećaj jesu redovni kontrolni pregledi kako bi se na vrijeme otkrio povećan krvni pritisak i nivo proteina u urinu.

 

Bol u donjem dijelu stomaka

Jak bol u donjem dijelu stomaka, na obje strane, može značiti da ste istegnuli ligament ili nešto ozbiljnije ‒ da je riječ o vanmateričnoj trudnoći, spontanom pobačaju, prijevremenom porođaju, fibroidnoj degeneraciji i unutrašnjem krvarenju ili da je došlo do oštećenja posteljice. Svakako se što prije javite svom doktoru.

 

Povišena temperatura

Ako opazite da vam se tjelesna temperatura povisila iznad 37,5 stepeni, a niste prehlađeni i nemate gripu, to je takođe razlog za savjetovanje s doktorom. Temperatura iznad 39 stepeni ukazuje na infekciju, pa će vam ljekar dati antibiotike i savjetovati mirovanje. Ako temperatura pređe 39 stepeni i traje duže vrijeme, to može biti štetno za vašu bebu.

 

Poremećaji vida

Ako primijetite da vidite “duplo” ili zatamnjeno, ili ako vidite svjetleće tačkice i svjetlosne senzacije te ako to potraje duže od dva sata, to takođe ne bi smjeli da zanemarite. Naime, među ostalim, ti simptomi mogu biti znak preeklampsije.

 

Oticanje ruku i nogu

Samo po sebi, oticanje ruku, nogu, lica i očiju uobičajeno je i u većini slučajeva nije razlog za zabrinutost. No, ako se pojavi iznenada i vrlo je intenzivno, te praćeno glavoboljom ili poremećajima vida, može ukazivati na preeklampsiju.

 

Vaginalni iscjedak

Isticanje tekućine iz vagine prije 37. nedjelje trudnoće znači da su membrane prijevremeno pukle. Vaš doktor ili babica primit će vas u bolnicu kako bi preventivno spriječili pojavu infekcije i pripremili vašu bebu za mogući prijevremeni porođaj. Ako je prošlo 37 sedmica, vjerovatno je došao trenutak za porođaj!

 

Peckanje pri mokrenju

Bol ili peckanje pri mokrenju, praćeni povišenom temperaturom, drhtanjem i bolom u leđima, mogu biti znak infekcije mokraćnih putova. Doktor će vam dati odgovarajuće antibiotike.

 

Povraćanje

Povraćate li više puta dnevno, to vas može oslabiti i dovesti do dehidracije, no neće štetiti bebi. Ako je povraćanje jako i uporno, svakako to javite svom doktoru. Povraćanje koje se javlja u kasnijim fazama trudnoće, praćeno bolovima među rebrima, može biti znak preeklampsije, a ako je praćeno temperaturom, može biti znak infekcije.

 

Nesvjestica ili vrtoglavica

Nesvjestica ili vrtoglavica mogu biti znak da niste dovoljno jeli tokom dana, no mogu biti i posljedica niskoga krvnog pritiska. Mnogo žena osjeća vrtoglavicu tokom trudnoće. Naravno, i to je dobar razlog za savjetovanje s doktorom.

 

Bebini pokreti

Potpuni prestanak ili usporavanje pokreta vaše bebe nakon 21. sedmice trudnoće, koje traje više od 24 sata, može značiti da je vaša beba u opasnosti. Ako se to dogodi, odmah nazovite doktora. U međuvremenu saznajte što više o pokretima bebe i o tome kada je potrebno potražiti pomoć.

 

Svrab cijelog tijela u kasnoj trudnoći

Povremena pojava svrbeža kože prirodna je jer se vaša koža širi prilagođavajući se rastu vaše bebe. No, ako je svrbež intenzivan, pojačava se noću i proširi se na dlanove i stopala, taj simptom može ukazivati na poremećaj rada jetre i bilo bi dobro da o tome razgovarate sa svojim ljekarom.

 

Iznenadna jaka žeđ

Osjetite li iznenada jaku žeđ, pijete mnogo tečnosti i često mokrite, možda je riječ o dehidraciji ili trudničkom dijabetesu − stanju poremećenog metabolizma glukoze i djelovanja insulina koje se može javiti između 24. i 28. nedjelje kod zdravih žena, tačnije onih koje inače ne boluju od šećerne bolesti. Simptomi koji takođe mogu ukazivati na trudnički dijabetes su zamućenje vida, svrbež kože, usporeno zacjeljivanje rana te tvrdokorne gljivične infekcije. Trudnički dijabetes obično se povlači ubrzo nakon porođaja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti