Oprez: Hemija za kupatilo može biti jako opasna

Piše: Redakcija

Astmatičari treba da budu oprezni prilikom korištenja sredstava za čišćenje kupatila, iako ni ostali ne bi smjeli da miješaju više različitih vrsta jer se stvaraju otrovni spojevi.

Kiseline koje ova hemija za kupatilo sadrži su veoma jake i treba biti vrlo pažljiv i strogo se pridržavati uputstva. Preporučuje se obavezno korištenje zaštitnih rukavica, a ne bi bilo loše staviti i zaštitu za oči kako biste spriječili mogući kontakt kiseline s očima. Ova sredstva su nagrizajuća i treba paziti da ne dospiju u kontakt s namještajem.

Nakon čišćenja treba isprati tretirane površine vodom, a tokom čišćenja je dobro držati otvoren prozor radi bolje cirkulacije vazduha u prostoriji.

Sirće i limun skidaju kamenac.

Kiseline iz ovih namirnica su puno blaže od kiselina u sredstvima za čišćenje. Za čišćenje kamenca treba rastvoriti pola šoljice limunske kiseline u pola litra vode i nanijeti na površinu koju želite da očistite. Alkoholno sirće razrijedite vodom, a površinu nakon čišćenja isperite. Ako vam smeta miris, ne brinite, brzo će nestati.

Dobro čisti i limunov sok, a može se koristiti i eterično ulje limuna. Ono sadrži i limonen, koji, osim što lijepo miriše, i odmašćuje, prenosi Avaz.ba.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti