Zdravlje

Sedam razloga zbog kojih bi žene trebale piti pivo

Umjereno ispijanje alkoholnih pića je dobro za zdravlje. Čak su nedavne studije pokazale da pivo, a posebno ono crno ima mnoge blagodati na zdravlje i ljepotu žene. Evo zbog čega nije loša ideja popiti čašu piva nakon napornog radnog dana.

JAČA KOSTI

Žene koje piju dva piva dnevno imaju jače kosti od onih pripadnica nježnijeg spola koje ne uživaju u tom alkoholnom piću. To je rezultat studije National Collegea of Naturopathic Medicine iz američke savezne države Oregon koja je objavljena u Natural Medicine Journalu.

Ista je pokazala da pivo sadrži značajne količine bio razgradivog silicija, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Umjereno ispijanje piva zato se osobito preporučuje ženama u menopauzi koja je povezana sa stanjivanjem gustoće kostiju.

PREVENTIRA PREHLADE I IMA PROTUUPALNA SVOJSTVA

Pivo je izvrstan izvor vitamina i minerala poput magnezija, kalcija i selena koje štite cijelo tijelo od sezonskih bolesti. Uz to sadrži i brojne antioksidante koji jačaju imunitet tijela.

“Pivo je namirnica koja se ravnopravno nosi s drugim zdravim namirnicama gorkasta okusa, poput maslinova ulja, špinata, blitve ili rukole, a hmelj, kao temeljni sastojak piva, bogati je izvor humola, snažnih protuupalnih spojeva. Humoli inhibiraju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa”, otkriva hrvatska nutricinistica Maja Maretić.

PROLJEPŠAVA KOŽU

Pivo je odličan izvor vitamina B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina i kobalamin) koji je zadužen za lijepu i napetu kožu, pomaže u održavanju tonusa mišića, te daje energiju cijelom tijelu.

“Crno pivo ima više hranjivih tvari od onog svijetlog, a nudi niz zdravstvenih koristi: smanjuje loš kolesterol, potiče rad probave, proljepšava kožu i jača imunitet tijela.”

S obzirom da se iz hrane ne apsorbira dovoljna količina vitamina iz ove grupe, treba ih nadoknaditi na neke druge načine. Postoji čak i neka ‘urbana’ legenda da komarci izbjegavaju osobe koje imaju uravnotežene količine B kompleksa u tijelu.

“Naučnici su pomnom analizom sastojaka i provedenim pokusima utvrdili i da pivo zbog sadržanog kvasca i hmelja jača nokte i kosu. U starom Egiptu imućnije žene su pivom prale kosu jer je tako postajala sjajnija i ljepša,’ dodaje hrvatska nutricionistica.

SMANJUJE NADUTOST TIJELA

Istraživanja su pokazala da crno pivo ima više hranjivih tvari od svijetlog piva. U 350 mililitara crnog piva nalazi se, primjerice, više od jednog grama prehrambenih vlakana (u istoj količini svijetlog piva nalazi se manje od 1 grama prehrambenih vlakana), koji jamče zdravlje probavnog sustava, smanjuju nadutost i zatvor tijela.

“UBIJA” PROLJETNI UMOR

Osjećate se umorno i razdražljivo? Vjerovatno patite od posljedica proljetnog umora, koje je između ostalog povezano i s manjkom željeza u krvi. Ono se teško apsorbira iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Crno pivo odličan je izvor upravo tog minerala. Učinak alkohola, pak, pozitivno će riješiti i probleme s nesanicom.

“Pivo je i bogat izvor vitamina skupine B, posebno B 12 kojeg nema u biljnom svijetu, a odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nekad se u Irskoj djeci davala po žličica dvije Guinnessa baš zbog toga, kao lijek”, ističe Maretić.

ŠTITI SRCE

Umjereno ispijanje piva povećava količine dobrog kolesterola, smanjuje razine onog lošeg, razrjeđuje krv te na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Jedna talijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 posto manje šanse od dobivanja kardiovaskularnih bolesti za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića. Povrh svega, umjereno ispijanje alkohola smanjuje mogućnost od dobivanja dijabetesa tipa 2.

HIDRATIZIRA NAKON VJEŽBANJA

Zaboravite na energetska pića, nakon vježbanja popijte čašu piva. Španski istraživači s univerziteta u Granadi dokazali su da pivo ima bolji hidratizirajući učinak na tijelo od obične vode kada tijelo dosegne više temperature što je slučaj kod ozbiljnijih rekreativaca i profesionalnih sportaša.

Pratite nas na društvenim mrežama