Namirnice koje pomažu u smanjenju tjeskobe

Piše: Redakcija

Tjeskoba ili anksioznost emocionalni je poremećaj kojeg karakterizira konstantna zabrinutost i nervoza, a često zahtijeva i uzimanje lijekova. Osim lijekova, postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti, od vježbe do tehnika disanja.

Prehrana također može pomoći u smanjenju jačine simptoma, a većinom je tu riječ o namirnicama koje imaju blagotvoran utjecaj na funkciju mozga – prenosi ordinacija.hr.

Losos
Losos se pokazao vrlo blagotvornom namirnicom u smanjenju simptoma anksioznosti. Ova plemenita riba sadrži hranjive tvari koje djeluju blagotvorno na zdravlje mozga, poput vitamina D i omega – 3 masnih kiselina, eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) masne kiseline.
EPA i DHA mogu pomoći u regulaciji dopamina i serotonina, neurotransmitera koji djeluju smirujuće i relaksirajuće. Osim toga, ove masne kiseline mogu smanjiti upalu i spriječiti disfunkciju moždanih stanica koja dovodi do razvoja poremećaja kao što je anksioznost. S druge strane, istraživanja pokazuju kako bi i vitamin D mogao imati pozitivan učinak na poboljšanje razine spomenutih neurotransmitera.

Kamilica
Ova poznata biljka sadrži značajne količine antioksidansa koji smanjuju upalu zbog čega bi mogla utjecati i na smanjenje rizika od anksioznosti. Nekoliko istraživanja je već proučavalo poveznicu između unosa kamilice i smanjenja anksioznosti, a rezultati su pokazali kako osobe su osobe s dijagnosticiranim poremećajem anksioznosti osjetile značajno smanjenje simptoma nakon konzumacije ekstrakta kamilice.

Kurkuma
Kurkuma je začin koji sadrži kurkumin, spoj koji pokazuje antioksidativna i protuupalna svojstva, a zbog kojih ima važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga i ublažavanju simptoma anksioznosti.

Tamna čokolada
Tamna čokolada sadrži flavanole, vrstu antioksidansa koji utječu na poboljšanje protoka krvi kroz mozak i pomažu mu u prilagodbi na stresne situacije. Osim toga, poznato je kako konzumacija čokolade utječe na povećanje razine serotonina, hormona poznatog kao hormon sreće.

Jogurt
Ako patite od anksioznosti, jogurt je definitivno namirnica koju je poželjno što više uključiti u prehranu. Istraživanja pokazuju kako namirnice koje sadrže dobre bakterije, kao što je jogurt, mogu pomoći u održavanju mentalnog zdravlja i moždane funkcije na način na inhibiraju djelovanje slobodnih radikala i neurotoksina, spojeva koji oštećuju živčano tkivo i vode do razvoja anksioznosti.

Zeleni čaj
Zeleni čaj sadrži L – teanin, aminokiselinu koja se već dulje vrijeme istražuje upravo zbog svog pozitivnog djelovanja na zdravlje mozga i smanjenje anksioznosti. Ova blagotvorna djelovanja povezuju se sa svojstvom L – teanina da utječe na povećanje razine GABA, dopamina i serotonina, neurotransmitera koji pokazuju pozitivan učinak na simptome anksioznosti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti