Čuvajte leđa, ona čuvaju pamćenje

Piše: Redakcija

Osobe sa hroničnim bolom u leđima imaju slabije pamćenje u vezi sa budućim događajima, kao što su odlazak u kupovinu, zakazana posjeta ljekaru i slično, tvrde stručnjaci sa britanskog Univerziteta Kil u Stafordširu.

Do ovakvog zaključka  došli su na osnovu testa memorije provedenog među ispitanicima od kojih je polovina bila sa stalnim bolom, a polovina bez bolova.

Od ispitanika je traženo da navedu koliko im je puta zakazala ovakva vrsta pamćenja u određenom periodu, kao i tehnike koje su koristili da bi se prisjetili određenih aktivnosti.

Ispitanici sa hroničnim bolom pokazali su daleko slabije rezultate, ali samo kada se radilo o pamćenju u vezi sa kratkoročnim planovima.

U odnosu na uobičajene aktivnosti koje se obavljaju duže vrijeme, pamćenje je potpuno funkcioniralo. Jedan od razloga za ovako loše pamćenje je stres nastao kao posljedica bola.

Do lošeg pamćenja dovode i steroidni lijekovi koji se nekada koriste protiv bolova.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti