Saznajte zašto je dobro piti kafu

Piše: Redakcija

Za sve ljubitelje kafe stiže odlična vijest. Ovaj topli napitak je u većini slučajeva zapravo blagotvoran za zdravlje. Specijalizirani portal Science Alert  donosi vam sedam razloga zbog kojih je dobro piti kafu.

Zdravija jetra 
Devet znanstvenih studija pokazalo je da kafa smanjuje rizik za cirozu jetre. Jedna šoljice kafe dnevno smanjuje taj rizik za 22 posto, dvije za 43 posto, tri za 57 posto, a četiri za čak 65 posto.

Bolesti srca
Revizija više od 200 istraživanja o utjecaju kave na srce pokazala je da ljudi koji piju tri ili četiri šoljice kafe na dan imaju 19 posto manji rizik da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti.

Dijabetes tip 2
Jedno veliko istraživanje pokazalo je da je svaka dodatna šoljica kafe na dan povezana sa sedam posto manjim rizikom razvoja dijabetesa tipa 2.

Rak
Znanstvena studija objavljena u evropskom časopisu za prevenciju raka pokazala je da pasionirani ljubitelji kafe (oni s najmanje tri šoljice na dan) imaju 18 posto manji rizik razvoja raka jetre, usne šupljine, jednjaka i prostate.

Alzheimerova bolest i demencija 
Meta-analiza istraživanja o utjecaju kafe na mozak pokazala je da ljubitelji kafe imaju otprilike 16 posto manji rizik da će patiti od Alzheimera ili demencije.

Depresija
Veliko istraživanje na 50 hiljada žena pokazalo je da jedna šoljica kafe smanjuje rizik razvoja depresije za 15 posto, a dvije do tri šoljice dnevno za 20 posto.

Opća smrtnost
Velika studija na pola miliona Evropljana provedena u razdoblju od 16 godina pokazala je da muškarci koji piju tri ili više šoljice kafe dnevno imaju 12 posto manji rizik da će prerano umrijeti od onih koji je ne piju. Kod žena rizik je manji sedam posto.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti