Facebook priznao: Društvene mreže loše su mentalno zdravlje

Piše: Redakcija
Facebook je priznao da korištenje društvenih mreža može biti loše za mentalno zdravlje korisnika, što je znak da kompanija osjeća pritisak kritičara koji podižu alarme o utjecaju platforme na društvo.

Istraživači koji rade za društvenu mrežu priznali su na blogu da pasivno konzumiranje informacija tokom provođenje vremena na Facebooku može utjecati na to da se ljudi osjećaju gore, zbog čega navode da je neophodno rješenje tražiti u interakciji s ljudima na platformi.

Javno priznanje kompanije za neke od štetnih efekata njegove platforme uslijedilo je nekoliko dana nakon što je bivši izvršni direktor Facebooka pokrenuo tu priču, kazavši da način na koji funkcionira Facebook uništava funkcioniranje društva.

Blogpost, koji je također najavio nove alate za ublažavanje nekih negativnih posljedica Facebooka, pojavio se tokom pritiska na kompaniju, piše britanski The Guardian.

Podsjećamo da je Facebook više puta bio optužen za omogućavanje širenja ruske propagande i lažnih vijesti, pružajući platformu i mrežu za rasiste, omogućavajući govor mržnje i uvredljive oglase i cenzurisanje kritičara represivnih vlada.

Direktor kompanije Mark Zuckerberg zatražio je oproštaj i tvrdio da je njegova nova misija bila “približiti svijet zajedno”.

Studije su više puta otkrile da Facebook, Twitter i druge društvene mreže mogu oštetiti “emocionalnu dobrobit korisnika”, naročito mlađih.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti